Ai un sef care face mereu glume proaste sau reuseste, prin diverse metode, sa obtina laude pentru munca ta? Sau se intampla ca superiorul ierarhic la job sa considere ca nu ai viata privata si, deci, poti face ore suplimentare in nestire? Poate managerul iti da termene-limita pe care nimeni nu ar putea sa le respecte sau minte si te pune mereu in situatia “cuvantul tau impotriva cuvantului lui”.
Ce poti face daca la job ai un astfel de sef? Daca nu poti sa iti schimbi jobul, iata cateva strategii sa-ti imbunatatesti relatia de lucru.
Asigura-te ca faci totul bine
Inainte de toate, fa o analiza a performantelor de la
job. Cum te-ai descurcat pana acum? Ai urmat un drum corect la job catre performanta sau evolutia ta in
cariera a avut de suferit din cauza unor factori externi? Inainte de a avea orice confruntare cu seful tau, fii sigur ca nu gresesti in activitatea ta.
Schimba comportamentul sefului
Scrie o lista cu toate greselile sefului care te deranjeaza. Dupa cateva zile, revizuieste-o, adaugand sau stergand greseli asupra carora ai reflectat in aceasta perioada. Ierarhizeaza proastele obiceiuri, dand note si alege-le pe cele mai agasante. Incearca, apoi, sa formulezi in scris sugestii sefului despre cum ar putea sa se comporte diferit in situatiile tipice la job.
Citeste si reciteste sugestiile, eliminand sarcasmul si nervozitatea acumulate. Prezinta lista unor persoane de incredere, fata de care te simti confortabil si care nu sunt interesate de relatia ta cu managerul. Cand simti ca aceste indicatii sunt folositoare si de bun augur:
- programeaza o discutie cu seful intr-un spatiu neutru, in pauza de masa sau dupa program;
- lasa deoparte emotiile, dar fii pregatit pentru o stare emotionala diferita a sefului (pozitiva sau negativa).
Se poate ca seful tau sa nu fie constient de propriul comportament si va schimba situatia. Totusi, fii pregatit si pentru un final mai putin placut.
Tine un jurnal al incidentelor la job
Noteaza intr-un document fiecare incident care te-a deranjat la job. Limiteaza-te doar la fapte, fara a judeca sentimente sau reactii. Scrie in ce fel performantele tale la job au fost influentate de fiecare incident in parte. Incerca sa gasesti similitudini intre reactii, astfel incat sa identifici un punct comun pe care sa il poti preveni sau evita.
Gaseste-ti un mentor in cadrul companiei
Daca iti place compania, dar nu iti place seful, o buna solutie pentru tine este sa iti stabilesti un mentor la job, cu care sa relationezi. Acesta poate fi un coleg al sefului tau dintr-un alt departament, adjunctul sefului sau orice alta persoana de incredere din companie, din a carei experienta poti invata. Gasirea unui mentor este indicata chiar si in cazul unui sef bun pentru ca acesta te poate ajuta in nenumarate feluri: de la un sfat util pana la propunerea spre avansare.
Raporteaza superiorului sefului tau
Ultimul lucru pe care il poti face este sa raportezi felul in care comportamentul sefului iti limiteaza performantele la job. Cu toate ca, teoretic, nici un actionar nu doreste un manager care, prin stilul de conducere, impiedica performanta, in realitate este foarte posibil sa fii privit ca un cauzator de probleme, un plangacios sau o persoana care exagereaza gasindu-si scuze si zilele tale in cadrul companiei vor fi numarate.
Nu te sacrifica
Cel mai rau lucru este sa nu faci nimic, sperand ca problemele se vor rezolva de la sine. Nici un
job, sef sau companie nu merita ceva care sa te faca sa iti pierzi sanatatea sau increderea in tine. Daca nu gasesti un mod de a rezolva aceste probleme si/sau daca este evident ca seful tau nu se va schimba niciodata, trebuie sa incepi sa-ti cauti un alt job, fie in aceeasi companie, fie in cadrul alteia. Daca problema este numai din partea managerului si nu a companiei, incerca sa te transferi catre un alt departament, insa ai in vedere ca fostul sef poate incerca sa te saboteze.
Ca o ultim sugestie, incearca sa nu demisionezi pana nu ai o alta
oferta de job – asta doar daca situatia ta nu este cu adevarat insuportabila.