ARTICOLE

Trebuie sau nu sa spuneti angajatorilor care va sunt defectele?

Trebuie sau nu sa spuneti angajatorilor care va sunt defectele?

Intrebarea de care cei mai multi candidati se tem este pusa de aproape toti angajatorii in momentul in care sustin un interviu: ''Care este cel mai mare defect al dumneavoastra?'' cu varianta ''Spuneti-mi va rog trei defecte care va caracterizeaza''.

Daca raspunsul pe care va ganditi sa il dati este ca sunteti „un perfectionist care nu renunta niciodata pana cand nu a terminat un task la calitatea pe care o asteapta” luati-va un moment de respiro si mai ganditi-va odata. Este foarte probabil ca persoana care va intervieveaza sa fi auzit acest raspuns, sau variante ale lui, de nenumarate ori de la alti candidati astfel incat nu il mai crede adevarat, indiferent daca dumneavoastra faceti parte dintre cei 1% candidati perfectionisti care spun adevarul sau cei 99% candidati neperfectionisti care mint. Cea mai mare greseala pe care o puteti face in timpul interviului de angajare este sa raspundeti intrebarilor puse cu ''texte'' care credeti ca v-ar putea angaja sau pe care credeti ca angajatorul doreste sa le auda.

O buna dovada a faptului ca angajatorul nu crede ceea ce dumneavoastra ii transmiteti este intrebarea: ''Da, inteleg. Dar ce alte defecte mai aveti?''. Daca ati ajuns deja in aceasta etapa, probabil ca interviul este compromis si ati ratat jobul. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, MyJob va sfatuieste sa:


Intelegeti de ce vi se cer defectele
Angajatorii doresc sa obtina cat mai multe informatii despre candidatul pe care urmeaza sa il angajeze. Nu ii interseaza defectele dumneavoastra ca persoana, ci acele defecte ale comportamentului dumneavoastra la birou care ar putea face din angajarea dumneavoastra un risc.
Unii angajatori intreaba doar pentru a vedea cum raspundeti. In principal vi se va urmari reactia intr-o situatie frustranta, felul in care va comportati si felul in care ganditi.

Fiti sincer
Raspundeti spunand adevarul, nu va ganditi la ce ar trebui sa spuneti. La interviuri nu exista raspunsuri castigatoare si raspunsuri necastigatoare, ci raspunsuri sincere si raspunsuri mai putin sincere. Persoanele care sustin interviurile de angajare au capatat prin prisma experientei si pregatirii un al saselea simt: cel al adevarului.
Daca nu aveti atentie pentru detalii si nu va place munca de rutina, spuneti acest lucru. Nu toti angajatii unei companii trebuie sa aiba aceste calitati. Probabil ca dumneavoastra aveti alte calitati pe care alti membri ai echipei nu le au, iar o organizatie este o echipa.

... dar nu prea sincer
Este de asemenea important sa nu cadeti in extrema opusa. Fiti atent sa nu declarati ceva care v-ar putea scoate din cursa pentru jobul visat, transformandu-va intr-un angajat problema.
Daca strategia dumneavoastra este sa impresionati prin sinceritate spunand ''Intarzii de multe ori'', ''Am probleme in a ma adapta si a lucra cu colegii'' sau ''Nu imi respect termenele fixate'' veti sfarsi prin a pierde jobul.

Declarati un defect minor
... dar adevarat. Lipsa rabdarii este un defect minor care de cele mai multe ori este asociat cu performanta la locul de munca. Daca lipsa rabdarii va caracterizeaza ca si defect, prezentati-o intr-o maniera pozitiva. De exemplu spuneti: ''Eu sunt motivat si orientat spre rezultatele finale, si as vrea sa am mai multa rabdare cu cei care sunt altfel motivati''

Declarati un defect ''reparabil''
Dupa ce ii spuneti angajatorului defectul dumneavoastra, spuneti-i de asemenea ce faceti pentru a-l putea diminua sau elimina.
Daca aveti probleme cu timpul puteti spune: ''Am un program foarte incarcat astfel incat am probleme cu managementul timpului, in consecinta mi-am cumparat un organizer care sa ma ajute sa notez toate taskurile si sa le prioritizez mai bine''. Sau puteti spune ''Aveam o problema cand trebuia sa vorbesc in fata unei audiente, dar de cand am inceput sa merg la niste cursuri de oratorie ma descurc mult mai bine si nu imi mai este atat de greu. Cu timpul voi putea sa ma perfectionez.''

Exersati. Exersati. Exersati!
Inainte sa mergeti la interviu ganditiva ce veti raspunde la aceasta intrebare. Exersati cu voce tare la oglinda, la calculator, la masa sau oriunde. Daca va veti auzi raspunsul veti putea sa va corectati acele pasaje care nu va avantajeaza cel mai mult. A raspunde sincer la intrebarea despre defectele dumneavoastra nu inseamna a raspunde astfel incat sa va dezavantajati.
Este posibil sa petreceti cateva zeci de minute pentru a gasi un raspuns care sa va multumeasca dar la interviu veti putea in doua minute sa oferiti angajatorului toate informatiile de care are nevoie prezentate asa cum doriti.