1.Transforma interviul de angajare intr-un dialog constructiv pentru ambele parti
Interviul de angajare este, prin definitie, un dialog intre candidatul la job si angajatorul care ofera postul. Intrebarile si raspunsurile echilibrate sunt menite sa intretina conversatia la interviul de angajare. De obicei, persoana care pune ultima intrebare poate influenta directia spre care se indreapta urmatoarele intrebari la interviul de angajare.
Intr-un interviu de angajare recrutorii pun majoritatea intrebarilor si ei se pregatesc pentru aceasta actiune tocmai pentru a afla cat mai multe despre candidat. Totusi, si tu in calitate de candidat esti interesat sa afli inca de la interviul de angajare diverse lucruri despre compania in care doresti sa obtii jobul.
A participa la un interviu de angajare nu inseamna doar sa fii in permanenta gata sa raspunzi automat la toate intrebarile care pot veni intr-un ritm mai mult sau mai putin alert.
2. Lucruri de care este bine sa tii seama la interviul de angajare:
a. Controlul poate fi impartit la interviu
O metoda de abordare a unui interviu de angajare o reprezinta impartirea controlului cu angajatorul. Poti face acest lucru pregatind intrebari care sa contina idei din intrebarile angajatorului. Iata un exemplu:
La interviul de angajare recrutorul face referire la responsabilitatile jobului, moment in care poti replica cu o intrebare de genul: “Cum se desfasoara aceasta actiune in compania dumneavoastra, in cat timp trebuie predate lucrarile, cine raspunde de... ?” Beneficiile unei astfel de metode se concretizeaza in:
- intervievatorul va da informatii succinte despre job si companie;
- poti continua interviul de angajare printr-o noua intrebare deja pregatita;
- dai impresia de incredere in tine.
b. Interogatoriu sau conversatie la interviul de angajare?
In cazul unui interviu de angajare poti fi intervievat de una, doua sau chiar mai multe persoane. Indiferent daca dialogul se poarta cu un singur angajator sau cu o comisie, este esential sa fii stapan pe tine.
Cand intrebarile la interviul de angajare vin numai dintr-o parte, acesta se transforma intr-un interogatoriu. Atunci cand te arati interesat sa promovezi dialogul prin intrebarile tale:
- vei crea un interviu de angajare pozitiv si productiv;
- ai sansa de a-ti demonstra abilitatile de comunicare;
- dovedesti interes pentru job si companie.
Este bine ca atunci cand te pregatesti pentru un interviu de angajare sa ai pregatite patru sau cinci intrebari pentru momentul in care recrutorul te va invita sa le pui. Acestea trebuie sa fie axate pe aspecte practice legate de job, nu vei intreba doar care va fi salariul.
c. Cata lauda de sine este permisa la interviul de angajare
Controlul in timpul interviului de angajare nu trebuie sa se concretizeze doar in detalierea realizarilor profesionale. Atunci cand punctezi aspecte legate de cariera:
- pastreaza echilibrul intre “marile realizari” si “micile slabiciuni”
- raspunsurile pe care le dai la interviul de angajare, ca si intrebarile, trebuie bazate pe ideea de ajutor reciproc: ce imi ofera compania si ce plus de valoare poate aduce jobul pe care il faci si persoana ta, ca profesionist, companiei.
Sursa foto: Unsplash.com