Proliferarea noilor tehnologii a determinat revolutia recrutarii online si a cautarilor de locuri de munca pe internet. Ca si alte medii de comunicare in ceea ce priveste angajarile (ziare, departamente de cariera, agentii de recrutare etc.), cautarea online de joburi urmeaza un anumit
protocol care permite optimizarea rezultatelor intregului proces. Asigura-te ca urmezi eticheta de rigoare ca sa ai mai mult succes.
Poate suna atipic, insa un bun inceput in cautarea de joburi online presupune sa iti cauti propriul nume in motoarele de cautare (mai ales in Google), pentru a gestiona link-urile nepotrivite (un profil public mai vechi, de pe o anumita retea de socializare care te poate descalifica etc.) si sa iti controlezi putin imaginea inainte de a trimite
CV-ul la diverse anunturi de joburi si companii.
- Cauta alt job acasa, nu la serviciu
Fii istet in ceea ce priveste inceputul cautarii online. Evita sa folosesti site-urile de recrutare de la locul de munca, mai ales daca stii ca exista program de monitorizare a angajatilor. Risti sa ramai fara job mai repede decat ai anticipat.
- Nu trimite CV-ul la orice job vacant
In ciuda tentatiei de a aplica pentru fiecare pozitie vacanta cu un simplu click, nu cade in capcana de a-ti trimite acelasi CV la orice companie, fara sa il personalizezi. Recrutorii se uita dupa CV-uri care au o maxima legatura cu locul de munca disponibil, care se pliaza foarte mult pe cerintele si responsabilitatile jobului.
- Greselile de scriere nu sunt iertate nici macar in online
Formele de aplicare online la job sunt mult mai convenabile decat hartiile, dar raman capcanele similare acesteia din urma. Trebuie sa ai grija la ortografie si la respectarea sectiunilor dintr-un curriculum vitae, greselile te pot elimina foarte usor.
- Asigura-te ca nu s-a pierdut nimic
Numeroase documente electronice se pierd in spatial virtual. Daca ai fost la un interviu si nu ai mai primit niciun raspuns de la acea companie, trimite inca un e-mail, da un telefon, contacteaza-i intr-un fel. Cel putin pentru a multumi pentru interviu, daca nu pentru a cere un raspuns final.
- Retelele sociale, oportunitati care trebuie gestionate
Este perfect acceptabil sa utilizeze retele sociale pentru a gasi oportunitati profesionale sau pentru a intra in legatura cu specialisti din acelasi domeniu de interes. Aceasta reprezinta o imbunatatire a vechiului model de carti de vizita adunate in agenda. Fii insa atent ce scrii in retea, pentru ca mesajul tau poate fi public si poate fi vazut de alte persoane.
Urmand cateva dintre aceste orientari in
cautarea de locuri de munca te vei feri de greseli care te pot costa mai mult decat merita si sa te detasezi de concurenta. Succes!