Poate parea o pierdere de vreme sa trimiti CV-ul pentru un job care, cel putin la prima vedere, are cerinte care nu se potrivesc intru totul cu abilitatile si experienta ta. La urma urmei, multi candidati nu reusesc nici macar sa atraga atentia recrutorului, cu atat mai putin sa se potriveasca in totalitate cu profilul candidatului ideal.
Insa daca tu crezi ca esti capabil sa performezi intr-un job in ciuda
CV-ului tau care nu se potriveste complet cu cerintele din anunt, poate exista speranta. Trebuie sa te privesti din perspectiva angajatorului si sa construiesti un scenariu care sa demonstreze ca esti cea mai potrivita persoana pentru job. Aplica metodele de mai jos:
1. Nu pierde vremea recrutorului Pentru inceput, asigura-te ca exista elemente in CV-ul tau care au totusi legatura cu jobul sau cu domeniul jobului. Daca, spre exemplu, anuntul solicita expertiza in trei programe de software si tie iti este familiar doar unul, nu aplica. Insa daca se solicita sapte ani de experienta si tu ai doar cinci, angajatorul ar putea lua in considerare aplicatia ta. Tine minte totusi ca exista companii care nu cheama la interviu decat persoanele care se potrivesc 100% cu cerintele din
anuntul de job. La urma urmei, companiile isi permit acum sa fie selective.
2. Gaseste o legatura in interior Una dintre cele mai bune cai prin care poti sa intri intr-o companie atunci cand ai un CV apropiat cu cerintele pentru job este sa gasesti pe cineva care sa poate vorbi cu recrutorul in numele tau. Unii romani numesc acest lucru “pila”, altii ii spun retea de contacte sau pur si simplu recomandare. Diferenta majora intre ceea ce se numeste pila si recomandare este ca in primul caz obtii jobul indiferent de CV-ul tau, pe cand in cel de-al doilea trebuie sa demonstrezi ca esti apt pentru job. Retelele sociale precum Facebook sau LinkedIn pot fi surse de contacte prin care poti stabili chiar o intalnire directa cu recrutorul.
3. Elimina de la inceput orice rezerva In loc sa ascunzi punctele slabe pe care le ai, asuma-le. De exemplu, daca esti supracalificat, explica in scrisoarea de intentie sau la interviu de ce totusi ai ales acel job si de ce esti potrivit. Poate, dupa ce ai coordonat o echipa pentru mai multi ani, preferi sa revii in calitate de subaltern, ca sa iti asumi mai putine responsabilitati. Sau, daca esti subcalificat, poti nota expertiza din alt domeniu ca argument pentru obtinerea unor noi calificari in viitor.
4. Subliniaza ca vei fi aducator de profit Companiile cauta angajati care sunt vestiti prin faptul ca eu economisit timp si bani pentru organizatie. Promoveaza in primul rand beneficiile pe care angajarea ta le aduce companiei in CV sau in scrisoarea de intentie.
5. Ofera-ti disponibilitatea pentru o perioada de proba Multe companii accepta mult mai greu acum sa angajeze personal nou, nu vor sa isi mai asume riscuri cu cineva care nu se potriveste 100% cu cerintele jobului. Ca rezultat, poti sa propui angajatorului sa it idea o sansa, in conditiile in care incepi munca la nivel de proba sau macar la nivel part-time, pana este convins de capacitatile tale.
6. Fii sincer Mai presus de toate, tine minte sa nu distorsionezi adevarul ca sa impresionezi sis a obtii un loc de munca. Minciunile tale pot fi descoperite, asa ca riscurile sunt prea mari: pierzi orice sansa, reputatie ta profesionala este patata, risti sa gasesti si mai greu un alt job, mai ales ca unii specialisti in resurse umane pot discuta intre ei.
Destule organizatii sunt dispuse sa isi asume anumite riscuri cu angajati promitatori, insa depinde de tine cum le demonstrezi ca tu esti cel potrivit, chiar daca CV-ul tau nu este cel mai cel pentru post. Construind insa un caz solid, iti imbunatatesti sansele sa obtii orice job, in ciuda faptului ca nu esti candidatul ideal.