Competitia de pe piata muncii cere adesea un plan de actiune, invatare si imbunatatire continua a abilitatilor. Chiar daca ai un job stabil pe care nu vrei sa il schimbi prea curand, trebuie sa stii cum sa il pastrezi la standarde inalte. Cu alte cuvinte, sa preiei controlul carierei tale. Iti prezentam mai jos 7 cai pentru a-ti crea singur oportunitatile la job si a reusi in cariera:
1. Transforma visele in planuri
Ai un tel in minte legat de cariera ta. Jobul este doar contextul in care poti realiza acest tel. Din momentul in care crezi cu adevarat ca visul ar putea fi realitate, transforma-l intr-un plan realizabil.
2. Fixeaza-ti propriile standarde la job
A-ti fixa singur standardele la job inseamna a nu te compara cu ceilalti. Fiecare are propriul ritm de dezvoltare personala. Jobul nu presupune doar un loc unde te duci ca sa faci bani, ci o oportunitate de a invata si de a-ti perfectiona competentele. Reusind sa depasesti standardele autoimpuse, vei primi recunoastere si din exterior, de la colegi si manager.
3. Fa pasi mici!
Nu incerca sa obtii totul dintr-o data. Incepe cu pasi mici: vino cu 10 minute mai devreme la job, daca obisnuiesti sa intarzii. Critica doar constructiv si incearca sa iti stabilesti un ritm al jobului care sa iti permita o dezvoltare armonioasa a carierei. Posibilitaile de a deveni mai bun la job pe zi ce trece sunt la indemana oricui.
4. Imbraca-te pentru nivelul urmator!
Sugestia nu se refera doar la haine. Comportamentul, atitudinea pe care o afisezi, totul trebuie sa fie potrivit cu nivelul pe care il urmaresti. Daca doresti o promovare la job, a te imbraca conform unui post superior nu este suficient. Urmareste caracteristicile jobului respectiv si incearca sa vezi daca ai fi in stare sa faci fata provocarilor.
5. Este nevoie de tine?
Oricand cineva mai bun iti poate primejdui jobul. De aceea, inainte de a porni mai departe in cariera, consolideaza-ti pozitia pe care te afli. Fa acest lucru prin profesionalism la job, dar si prin atitudine. Relatia cu colegii si cu superiorii este vitala. Poti deveni indispensabil pentru ceilalti prin ajutorul si prin siguranta pe care le oferi.
6. Lasa munca sa vorbeasca pentru tine!
Nu te avanta sa povestesti tuturor planurile tale. Reusitele tale conving si iti construiesc cariera. Un job bine facut spune mai multe decat sute de cuvinte despre cum vei face si de ce.
7. Risca, dar ramai responsabil
Din greseli se invata, insa asuma-ti doar acele riscuri pe care le poti duce. Nu renunta la job daca nu ai alta sursa de venit. Nu imprumuta bani daca inca mai ai alte datorii. Libertatea de a face ceea ce-ti doresti trebuie gestionata cu responsabilitate!