Orice meserie ai alege să faci în viață îți influențează și viața personală prin intermediul skill-urilor pe care le dezvolți de-a lungul timpului. Este de la sine înțeles că ai nevoie de anumite aptitudini pentru a începe să lucrezi într-un anumit domeniu, însă este la fel de în regulă să înveți unele care să te scoată din zona de confort.
Fiecare meserie vine cu provocările sale și este deosebit de important să reușești să te mulezi pe ceea ce întâmpini și să obții rezultate bune în orice circumstanțe. Iar, dacă acest lucru nu este posibil de niciun fel, atunci să minimizezi cât de mult poți riscurile cu care vine provocarea atunci când vine vorba despre rezultate.
A fi manager de proiect înseamnă mai ales a te împărți între două lumi și a traduce ce vrea fiecare să spună în așa fel încât să fie cât mai ușor de înțeles de către cealaltă. Există cursuri project management care te pot ghida în procesul de învățare a diverșilor termeni folosiți în domeniu, însă foarte mult stă și în atitudinea ta și în felul în care privești lucrurile și felul în care te faci înțeles.
Cu toate acestea, meseria de project manager îți aduce beneficii atât în viața profesională, cât și în cea personală. Dacă lucrezi în acest domeniu, multe dintre acestea îți vor suna cunoscute. Iar dacă nu, poate sunt unele care te vor îmbia spre o reconversie profesională spre un domeniu în care nu vei avea cum să te plictisești defel.
Odată ce profesezi în domeniu îți vei da seama că sunt mult mai multe, însă iată-le pe primele 3 cele mai întâlnite pe care le-am identificat în discuții cu persoane care lucrează în domeniu demult.
Comunicarea este o artă și de acest lucru este conștientă toată lumea, sau așa ne place să credem.
Cu toate acestea, nu toată lumea are înclinații în acest sens și știe cum să transmită un mesaj în așa fel încât să fie ușor de înțeles de către ceilalți și cu cât mai puține interpretări posibil.
Ca project manager comunicarea trebuie să fie unul dintre cei mai mari ași pe care-i scoți din mânecă la fiecare interacțiune pe care o ai, atât cu clienții, cât și cu colegii - aici depinde de domeniul în care activezi și care îți este exact rolul în organigramă.
Ca manager de proiect trebuie să ai skilluri de planificare pentru a te asigura că pașii proiectului sunt aliniați așa cum trebuie și că toată echipa știe care este bunul mers al proiectului, cu fiecare etapă în parte și termene limită bine definite.
Un proces fără o planificare este sortit eșecului încă de la început, deoarece nimeni dintre cei implicați în acesta nu va ști de unde să înceapă și care este traseul pe care trebuie să meargă și mai ales cu ce viteză.
Planificarea de la job te poate ajuta și în viața personală, atunci când vine vorba despre mâncare - să faci meal planning - sau când vine vorba despre călătorii și îți dorești să profiți la maximum de timpul pe care îl ai la dispoziție în fiecare locație în parte.
Poate te gândești că planificarea și organizarea sunt unul și același lucru, deoarece sunt uneori confundate.
Cu toate acestea, noi putem să îți spunem că planificarea face parte din organizare, însă nu sunt sinonime.
Aici, pe lângă planificarea în sine a pașilor mai intră și delegarea sarcinilor și urmărirea proceselor în așa fel încât să te asiguri că acestea sunt duse la bun sfârșit în funcție de intervalele de timp pe care le-ai decis împreună cu echipa în timpul planificării.
Tot aici mai intră și partea de resurse și felul în care acestea sunt atribuite fiecărei persoane în funcție de ce are de făcut.
Nu credem că este nevoie să spunem cât de tare te ajută organizarea și în viața personală; poți să faci un experiment și să lași totul la voia întâmplării timp de o săptămână și să vezi rezultatele.
Viața profesională și cea personală se împletesc mai mult decât îți imaginezi, așa că ai grijă cât duci din una în cealaltă!
Credite foto: unsplash.com