ARTICOLE

3 metode care te ajuta sa faci trecerea de la angajat la antreprenor

3 metode care te ajuta sa faci trecerea de la angajat la antreprenor

Antreprenoriatul vine la pachet cu o multime de provocari, dar si cu satisfactii pe masura. Spre deosebire de viata de angajat, atunci cand esti antreprenor ai mai multa libertate de gandire, de a-ti gestiona propriul program si de a te face remarcat in mediul de afaceri.

Daca  iti doresti sa fii independent financiar si sa fii propriul tau sef, descopera in cele ce urmeaza cum poti face tranzitia spre lumea antreprenoriatului.

1.  Identifica domeniul de activitate care ti se potriveste cel mai bine

Mediul de afaceri este unul complex si competitiv, motiv pentru care un antreprenor aflat la inceput de drum se poate simti coplesit in momentul in care isi alege tipul de activitate pe care urmeaza sa il desfasoare. Pe langa faptul ca aceasta alegere presupune un angajament pe termen lung, activitatea pentru care optezi influenteaza in mare parte si succesul afacerii tale.

Din acest motiv, ideal este sa alegi o arie de activitate pe care o cunosti. De exemplu, daca locul tau de munca actual este in retail, ai putea sa deschizi o afacere tot in acest domeniu, deoarece va fi mult mai usor de administrat.

Cu toate acestea, cu putin curaj, poti sa abordezi si domenii diferite. Indiferent de optiunea pe care o alegi, este important sa realizezi o analiza a pietei. Daca planuiesti sa iti lansezi afacerea in mediul local, iti va fi mult mai usor, pentru ca va trebui sa realizezi aceasta analiza doar asupra competitorilor de pe teritoriul Romaniei.

2.  Pregateste un plan de afaceri

Realizarea unui plan de afaceri te ajuta sa obtii o viziune de ansamblu asupra afacerii tale. In acest pas, un instrument extrem de util pentru tine ar putea fi un business model canvas pentru afacere, deoarece include informatii foarte utile, precum: partenerii cheie, activitatile principale pe care urmeaza sa le desfasori, resursele de care ai nevoie, canalele de comunicare si promovare necesare etc.

Cu cat planul de afaceri este mai concret si detaliat, cu atat mai mult te va ajuta pe parcursul procesului de administrare a afacerii tale, deoarece iti ofera posibilitatea sa stabilesti si sa urmaresti indicatorii principali de performanta, dar si sa anticipezi obstacolele care ar putea aparea in viitor.

3.  Gaseste investitorii potriviti

Odata ce ai intocmit planul de afaceri, ar trebui sa ai o imagine clara asupra bugetului de care ai nevoie pentru a-ti incepe afacerea. Asadar, pasul urmator pe care trebuie sa il faci este sa gasesti investitori pentru afacerea ta, in cazul in care nu dispui de capital propriu suficient pentru derularea activitatilor.

Unele dintre cele mai bune locuri in care poti sa gasesti investitori pentru afacerea ta sunt platformele de crowdfunding sau chiar comunitatea locala. Totodata, nu uita ca exista si acele programe europene specifice care ofera finantare pentru deschiderea unor afaceri. De cele mai multe ori, intr-o astfel de situatie, fondurile obtinute sunt nerambursabile.

Atunci cand intentionezi sa deschizi o afacere, domeniul de activitate ales este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le faci. Odata ce ai identificat ceea ce ti se potriveste, urmeaza intocmirea planului de afaceri. Cu cat va fi mai detaliat, cu atat se va dovedi a fi mai eficient in atragerea investitorilor. Acestia din urma joaca un rol important in afacerea ta intrucat, pentru a-ti pune la dispozitie capitalul de care ai nevoie, trebuie sa aiba incredere in viziunea si principiile tale de afaceri.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com