ARTICOLE

3 strategii de economisire potrivite chiar si atunci cand ai un salariu modest

3 strategii de economisire potrivite chiar si atunci cand ai un salariu modest

Atunci când ai un salariu modest, economisirea poate părea o adevărată provocare, însă cu câteva strategii bine gândite, este posibil să pui bani deoparte și să-ți construiești o bază financiară solidă pentru viitor.

 Descoperă, în cele ce urmează, 3 strategii simple și eficiente care te pot ajuta să economisești, dar și ce să faci cu economiile tale pentru a le valorifica.

1.  Urmărește cu atenție cheltuielile

Primul pas către economisire este să-ți înțelegi obiceiurile financiare. Pentru asta, poți începe prin a-ți urmări toate cheltuielile, de la cele necesare, cum ar fi cele aferente facturilor pentru utilități, la alte cumpărături zilnice. Această practică te va ajuta să vezi unde se duc banii și să identifici ariile în care poți reduce cheltuielile.

 De exemplu, dacă descoperi că obișnuiești să cheltuiești prea mult pe cafea, mese în oraș sau abonamente la servicii pe care nu le folosești, poți începe să gătești mai mult acasă și să renunți la abonamentele care nu sunt necesare.

2.  Folosește regula 50/30/20

O altă metodă pe care o poți folosi împreună cu cea amintită mai sus, este aplicarea regulei  50/30/20. Aceasta îți permite să-ți repartizezi veniturile în mod eficient, astfel:

●     50% pentru nevoi esențiale: chirie, utilități, mâncare, transport.

●     30% pentru dorințe: ieșiri în oraș, diverse hobby-uri.

●     20% pentru economii.

 Această regulă te ajută să prioritizezi economiile și să ai un control mai bun asupra bugetului, asigurându-te că îți poți permite un echilibru între nevoi și dorințe, fără a sacrifica obiectivele financiare pe termen lung. Și dacă tot alegi să prioritizezi economiile, poți învăța ce este tranzactionarea pe bursa și cum le poți folosi pentru a-ți crește capitalul personal.

3.  Evită cumpărăturile impulsive

Un alt factor care poate afecta economiile sunt cumpărăturile impulsive. De aceea, pentru a economisi mai eficient, este esențial să îți planifici achizițiile și să eviți tentațiile de a cumpăra lucruri de care nu ai neapărat nevoie.

 Așadar, înainte de a face o achiziție, întreabă-te dacă acel produs este cu adevărat necesar. O tehnică eficientă este „regula celor 24 de ore”. Dacă după 24 de ore încă simți că achiziția este necesară, atunci ia în considerare cumpărarea produsului.

Cum poți să-ți maximizezi economiile

Odată ce ai început să economisești, este important să te asiguri că valoarea economiilor tale ține pasul cel puțin cu rata inflației. Iată ce poți face în acest sens:

 ●     Tranzacționează

 Dacă ești dispus să-ți asumi un anumit grad de risc, tranzacționarea acțiunilor, obligațiunilor sau chiar a criptomonedelor pe piețele financiare poate fi o modalitate de a-ți crește economiile. Totuși, această metodă necesită o bună înțelegere a piețelor financiare, dar și adoptarea unei strategii bine definite care să-ți aducă anumite câștiguri substanțiale pe termen lung. Sfatul specialiștilor este să începi cu sume mici pe care le economisești și să crești investițiile pe măsură ce câștigi experiență.

 ●     Depune banii într-un depozit la termen

 Și depozitele la termen pot fi o metodă grozavă de a-ți crește economiile. Iată cum funcționează: băncile îți oferă posibilitatea de a plasa sume de bani într-un depozit la termen pentru o perioadă determinată (de la câteva luni, la câțiva ani), iar la finalul acestei perioade primești înapoi suma inițială plus o dobândă acumulată. De obicei, valoarea dobânzii este influențată de perioada scadentă a depozitului, dar și de suma de bani depusă inițial. Depozitele la termen sunt ideale pentru tine dacă preferi o investiție sigură și garantată, chiar dacă randamentul nu este foarte mare.

 ●     Investește în titluri de stat

 Titlurile de stat sunt, de asemenea, o opțiune de investiție sigură, potrivită atunci când îți dorești să crești valoarea economiilor tale fără prea mult efort. Acestea sunt emise de guvern și, practic, înseamnă că împrumuți banii statului. Pentru asta, statul îți oferă o dobândă garantată pe o anumită perioadă. Mai mult decât atât, riscul de neplată este extrem de mic în acest context și nici nu se percepe impozit pe profit.

 În concluzie, chiar și cu un salariu modest, poți să economisești constant și să te folosești de metodele din acest articol pentru a crește valoarea economisită în timp, fără efort. Indiferent că îți urmărești cheltuielile, folosești regula 50/30/20 sau eviți cumpărăturile impulsive, oricare dintre aceste metode te poate ajuta să pui bani deoparte. În plus, dacă alegi să investești în depozite la termen, titluri de stat sau să tranzacționezi, îți vei crește șansele de a avea un viitor financiar mai sigur și prosper.

 Sursă foto: Shutterstock