O afacere în sectorul HoReCa, cu precădere un restaurant, îți poate aduce profituri considerabile, dar, pe de altă parte, este necesar sa iei în calcul și riscurile aferente unui asemenea business. Drept urmare, dacă ai de gând să îți încerci șansa în această industrie, asigură-te că ai pus la punct toate detaliile, iar planul tău de afaceri este unul riguros. Iată câteva aspecte la care să fii atent.
În primul rând, stabilește-ți bugetul, ca să fii sigur că ai toate resursele financiare necesare ca să pui restaurantul pe picioare și să acoperi toate cheltuielile și investițiile ce vor urma. Apoi, este esențial să faci alegerea potrivită cu privire la locația propriu-zisă, adică unde ai de gând să îți amplasezi localul. Acest aspect este important, mai ales când vine vorba de prețul chiriei, de suprafața totală sau de locurile de parcare din proximitate. În plus, gândește-te că acel loc trebuie să faciliteze accesul clienților, dar și pe cel al furnizorilor care îți vor livra materia primă.
Un astfel de business presupune, pentru buna desfășurare a activității în condiții optime, aparate și echipamente specifice. De exemplu, când vine vorba de livrarea preparatelor și a băuturilor, în locul recipientelor din plastic, care poluează, poți apela la o soluție alternativă, cum ar fi ambalajele biodegradabile si compostabile. Această decizie asigură sustenabilitate pe termen lung și ajută la protejarea mediului înconjurător, datorită faptului că emisiile de carbon se reduc considerabil.
Â
De asemenea, nu uita că trebuie să respecți regulile fiscale în vigoare. În același timp, e necesară mereu o eficientizare a activității, deci, orientează-te către un sistem performant de marcat, care să conțină POS cu touch screen și un sertar pentru depozitarea banilor. După aceea, e necesar stabilești cum să-ți amenajezi restaurantul, adică să ții cont de piesele de mobilier de care ai nevoie, cum ai de gând să vopsești pereții sau ce atmosferă vrei să creezi astfel încât clienții tăi să se simtă mereu bine în local.
Â
În plus, nu uita nici de electronice, electrocasnice și alte echipamente, cum ar fi plitele electrice, lăzile frigorifice, precum și espressoare, cuptoare, spații de depozitare și alte ustensile.
Â
Când vine vorba de restaurante sau alte businessuri din domeniul HoReCa, angajații au un impact direct asupra succesului, implicit a profitului pe care îl poate genera o astfel de afacere. Așadar, dacă vrei să te asiguri că treaba merge ca unsă, iar fiecare salariat știe cu exactitate ce are de făcut, este esențial să angajezi oameni competenți, dornici să muncească, astfel încât ambele părți să prospere. Deci, alege-ți cu atenție echipa, de la ospătari până la bucătari și manageri.
Restaurantul tău trebuie să le pună clienților la dispoziție cele mai bune servicii, iar personalul să fie amabil și empatic. De asemenea, când îți creezi meniul, asigură-te că folosești materie primă de calitate și, dacă se poate, să optezi pentru produse proaspete, nu congelate, mai ales când vine vorba de carne, legume sau fructe. În același mod, contează la fel de mult și cum îți promovezi produsele și serviciile. Așadar, ai nevoie de o strategie de marketing inteligentă, ca să atragi clientelă și să fii cu un pas înaintea competitorilor. De aceea, e important să câștigi expunere și să ai campanii care să îți aducă clienți noi, iar pe cei actuali să îi fidelizezi.
Â
Acestea sunt doar o parte dintre aspectele pe care e bine să le iei în considerare atunci când vrei să îți deschizi un restaurant. Nu în ultimul rând, mai ales dacă nu ai suficientă experiență în acest domeniu, urmează cursuri de specializare sau apelează la parteneri de business, ca să te ghideze pe acest drum.
Â
Sursă foto: Shutterstock.com
Â