ARTICOLE

Ce presupune instalarea unei centrale termice pe gaz intr-un apartament de bloc si care sunt avantajele?

Ce presupune instalarea unei centrale termice pe gaz intr-un apartament de bloc si care sunt avantajele?

Acolo unde există infrastructura necesară, se poate instala în apartamentul de bloc o centrală termică pe gaz, soluția preferată de tot mai mulți români. O centrală termică înseamnă autonomie în ceea ce privește nivelul de confort termic - ai apă caldă și căldură în locuință oricând dorești, la nivelul dorit. 

Cu ajutorul unei centrale termice, poți controla nivelul de confort, dar și bugetul alocat pentru încălzirea apartamentului. Când ești plecat în vacanță, poți seta o temperatură mult mai scăzută decât cea obișnuită și implicit vei plăti mai puțin pentru resursele consumate, chiar dacă este o perioadă geroasă de iarnă. Cele mai multe persoane optează pentru centrale termice pe gaze naturale. 

Centrala termică nu presupune în mod obligatoriu și costuri prea mari la factură

În ciuda creșterilor de prețuri la nivel internațional, poți avea o factura gaz rezonabilă dacă vei alege o centrală termică de generație nouă, dacă vei alege un consum echilibrat și dacă vei colabora cu un furnizor cu o ofertă comercială prietenoasă. Oricum, în prezent statul român se implică în stabilirea unor prețuri maximale, acoperind practic o parte din costurile consumatorilor pentru gaze naturale și curent electric.

Instalarea unei centrale termice pe gaz presupune un proiect dedicat, realizat cu o firmă de specialitate. Dacă țeava de gaz natural potrivită unui astfel de sistem propriu este la ușa apartamentului, mai departe există o serie de proceduri birocratice de îndeplinit, autorizații și alte aspecte de care se va ocupa firma cu care se colaborează pentru proiect și pentru implementarea acestuia. 

Centrala termică trebuie conectată la instalația de gaz

Pe lângă centrala termică propriu-zisă, este nevoie de instalație interioară, legături între țeava de gaz de la exterior și centrală plus legături între centrală și rețeaua de apă curentă plus radiatoare. Sunt necesare calorifere noi sau recondiționate, potrivite funcționării într-un sistem termic cu centrală electrică. Există anumite obligații plus recomandări despre care vor vorbi reprezentanții firmei ce asigură instalarea.

Punerea în funcțiune a centralei este o operațiune separată de partea de montaj și poate fi realizată doar de ingineri care dețin o autorizație specială. Practic, în tot acest proces se implică mai multe companii publice și private. Contractul de furnizare de gaze naturale poate fi semnat cu orice companie autorizată ANRE în acest sens. 

Alegerea ofertei potrivite înainte de instalarea centralei

Ofertele furnizorilor de gaze naturale pentru clienți casnici pot fi comparate online foarte simplu, chiar pe website-ul celor de la ANRE. În afara de diferența de prețuri, nu există diferență de calitate a furnizării de gaze naturale (se folosește aceeași rețea), însă pot fi diferențe legate de politica generală comercială, de comunicare și de facilități oferite clienților (de exemplu plăți online, introducere index în cont de client etc.).

Este mai avantajos să ai centrală termică în apartament, în loc să folosești eventual sistemul public de apă caldă și încălzire a locuinței? Foarte mulți români consideră că, în ciuda investițiilor inițiale care nu sunt deloc de ignorat (pot depăși 1500 – 2000 de euro pentru un apartament cu 2 - 3 camere), există avantaje certe în a avea propria centrală termică, propriul control al confortului. Cu alegeri istețe, se poate ajunge la costuri prietenoase și la amortizarea investiției pe termen mai lung. Situația diferă de la oraș la oraș și chiar de la o locuință la alta.