Clocirea propriilor ouă de găină poate fi o experiență plină de satisfacții și educațională. Venim în întâmpinarea ta cu noi modele de incubator ouă la Kubato. De asemenea, acest ghid te va ajuta să te asiguri că ești pregătit și informat înainte de sosirea ouălor pentru incubație și pregătit pentru o ecloziune reușită.
Există mai multe caracteristici diferite de căutat atunci cand achizitionezi un incubator pentru acasă. Cel mai simplu incubator va avea o sursă de căldură controlată de un comutator, care poate fi sau nu controlată de un termostat și ar trebui să aibă, de asemenea, o modalitate de a adăuga umiditate aerului din interiorul incubatorului. Alte caracteristici care pot ajuta la producerea unei rate de ecloziune mai mare includ:
Incubatorul tău ar trebui să fie configurat și să funcționeze cu cel puțin 24 de ore înainte de a pune ouăle pentru incubație în interior. Această perioadă va permite mediului din interiorul incubatorului să se stabilizeze și va oferi timp să faci orice ajustări necesare înainte de a pune ouăle înăuntru pentru a începe perioada de incubație.
Locația este importantă! Poziționează incubatorul într-o cameră care menține o temperatură constantă, fără curenți de aer și departe de ferestre și lumina directă a soarelui. De asemenea, asigură-te că incubatorul este amplasat acolo unde copiii și animalele de companie nu îl vor lovi sau deranja în timpul perioadei de incubație de 21 de zile.
Este nevoie de 21 de zile pentru a clocii ouăle de găină. Pentru ca puii să se dezvolte corect, va trebui să te asiguri că incubatorul este echipat cu un termometru și un higrometru foarte precis (pentru a monitoriza umiditatea). Următoarele sunt setările recomandate pe care ar trebui să le păstrezi pentru o trapă reușită:
Temperatura:
Umiditatea:
Nu este la fel de esențial să menții o umiditate precisă și ar trebui să te aștepți ca umiditatea să fluctueze. În timpul lunilor de iarnă, s-ar putea să descoperi că umiditatea este mai greu de menținut, iar vara s-ar putea să te străduiești să menții umiditatea suficient de scăzută. Urmează instrucțiunile producătorului incubatorului pentru a menține cel mai bine umiditatea. În general, adaugă umiditate prin creșterea suprafeței rezervorului de apă și redu umiditatea permițând mai multă admisie de aer proaspăt.
Nu trebuie să pui ouăle expediate direct într-un incubator la sosirea lor. Au nevoie de 24-48 de ore pentru a lăsa gălbenușurile să se așeze și să ajungă la temperatura camerei. Punerea ouălor reci într-un incubator cald și umed va face ca ouăle să se spargă și embrionii vor muri. Dacă nu ești pregătit să începi perioada de incubație în ziua în care sosesc ouăle, poți „ține” ouăle expediate până la 10 zile pentru o viabilitate optimă.
Înainte de a te ocupa de ouăle pentru incubație, spală-ți întotdeauna bine mâinile pentru a preveni pătrunderea bacteriilor prin coaja poroasă de ou. Pune ouăle într-o cutie de ouă de carton cu capătul ascuțit în jos și plaseaza-le într-un loc liniștit în aceeași cameră cu incubatorul. Dacă ții ouăle mai mult de 24 de ore înainte de a începe incubarea, sprijina un capăt al cutiei de câțiva centimetri. Rotește capătul sprijinit aproximativ la fiecare 12 ore. Acest lucru ajută la prevenirea lipirii embrionului de membrana cochiliei.
Când ești gata să pui ouăle în incubator, marchează un X pe o parte a cochiliei folosind un creion moale și un O la celălalt capăt. În timpul perioadei de incubație, vei roti ouăle. Marcarea carcasei te ajută să vizualizezi că acestea au fost întoarse corect și frecvent. Chiar dacă ai un strunjător automat în incubator, marcarea te ajută să te asiguri că strunjitorul funcționează corect.
Primele 17 zile vei întoarce ouăle manual la minim fiecare 8 ore. Ratele mai bune de eclozare sunt de obicei rezultatul unei întoarceri mai frecvente, dar compromisul este că de fiecare dată când deschizi incubatorul, acesta pierde căldură și umiditate. Mulți oameni consideră că acea mână care se întoarce la fiecare 6 până la 8 ore este „punctul favorabil”. Dacă nu întoarci ouăle, embrionul mic se poate lipi de membrana cochiliei și poate muri.
În primele 17 zile, vei monitoriza și temperatura și umiditatea, adăugând apă în rezervorul de apă dacă este necesar pentru a menține umiditatea.
Aceste ultime 3 zile le numim „blocare” deoarece nu vei deschide incubatorul decât după ce toți puii s-au eclozat și s-au uscat. În ziua 18 a perioadei de incubație, ar trebui să încetezi să întorci ouăle cu mâna sau să oprești și să scoți ouăle din turnerul automat. Puii sunt aproape complet dezvoltați și se vor poziționa în interiorul oului pentru a se pregăti pentru eclozare. De asemenea, doresti să crești umiditatea la aproximativ 65-70%. Din nou, umiditatea este un interval și nu un număr exact.
În ziua 21, vei începe să auzi zgomote din interiorul ouălor. Unele dintre ouă vor începe probabil să se legăneze puțin pe măsură ce puiul sparge coaja. Eclozarea necesită multă energie și va fi un proces lent, de obicei, durează 24 de ore pentru ca toți puii să finalizeze eclozionarea. Asigură-te că puii sunt complet uscați și pufoși înainte de a deschide incubatorul pentru a-i muta. Primii pui vor fi în regulă să rămână 24 de ore fără să mănânce sau să bea în timp ce așteaptă ca toți puii să eclozeze.
Unii pui se pot lupta cu ecloziunea, dar nu ajută. Este posibil să fie ceva în neregulă cu puiul și luarea măsurilor pentru a ajuta puiul să iasă te poate duce să aflii că puiul este bolnav sau cu dizabilități. Dacă reușești să ajuți puiul să eclozeze complet, fii pregătit pentru un angajament pe termen lung, posibile vizite la veterinare și îngrijire non-stop. Puiul poate avea nevoie, de asemenea, de acomodari speciale și va trebui să fie separat de alți pui, pentru a se asigura că are spațiu pentru a crește și a se recupera fără a fi călcat de ceilalți pui activi. Așadar, înainte de a decide să ajuți puiul care se luptă, asigură-te că ești pregătit să acționezi dacă este ceva în neregulă cu puiul.
După ce toți puii au eclozat și sunt mutați din incubator, asigură-te că cureți și dezinfectezi temeinic incubatorul și toate piesele urmând instrucțiunile producătorului. O soluție de înălbitor/ apă 1:10 este ideală pentru igienizare.