Odată cu pandemia din ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult conceptul de muncă de acasă. Inițial, pentru că așa presupunea starea de urgență în care se afla lumea la nivel global, ulterior s-a continuat foarte mult cu acest tip de muncă pentru că s-a observat că poate fi benefic atât pentru angajat cât și pentru angajator.
Oarecum, este bine știut faptul că atunci când ești la birou te implici foarte mult în activitatea pe care o desfasori. Atenția ta este setată pe obiectivele pe care le ai de atins în timpul programului de muncă. Când lucrezi de acasă este foarte posibil să fii distras de anumite activități casnice pe care le vei desfășura în timpul programului de lucru. Nu uita însă că, deși ești acasă, vei avea de respectat anumite termene limită și anumite proiecte, iar pentru asta trebuie să te implici total.
Pentru o eficiență mai mare este recomandat să ai o încăpere în care să îți desfășori activitatea. Aceasta va avea rol de birou și îți va face munca mai eficientă. Nu spunem că nu poți să lucrezi stând în hamac, de exemplu. Însă vei fi mult mai productiv dacă îți vei desfășura activitatea în condiții asemănătoare mediului de lucru din companie, cu care ești obișnuit.
Ține minte, totuși, că pentru o eficiență maximă este nevoie să îți faci activitatea plăcută, astfel încât să nu o simți ca pe o corvoadă. Este mult mai ușor să îți atingi obiectivele dacă ești relaxat. Așa că, îți recomandăm ca atunci când lucrezi de acasă să faci pauze când simți nevoia și să te relaxezi.
Poți face asta ascultând muzica ta preferată, savurând o ceașcă de cafea, jucându-te cu animalul de companie sau petrecând câteva minute alături de copiii tăi. În felul acesta vei avea bateriile încărcate și te vei putea concentra mult mai bine pe ce urmează să faci. În plus, dacă este posibil, se recomandă ca o dată la câteva zile să ajungi și la birou, să te reîntâlnești fizic cu colegii și să te pui la curent cu noile proiecte și cu modul în care se vor desfășura acestea.
Există avantaje și dezavantaje ale lucrului de acasă, așa cum există și în cazul mersului la birou. Ca și avantaje poți lua în calcul faptul că nu vei mai pierde timp cu drumul pe care îl faci până la birou, dus și întors, iar ca dezavantaj lipsa interacțiunii fizice cu colegii și colaboratorii.