O casă sustenabilă înseamnă economie de energie sau apă și costuri mai mici de întreținere. În plus, contribuie la protejarea mediului înconjurător. O locuință cu adevărat sustenabilă este cea proiectată de către arhitecți special în acest scop, care respectă o serie de reguli, începând de la materialele folosite pentru construcție.
Â
Dacă locuiești într-o casă obișnuită, poți lua în considerare câteva trucuri și sfaturi de renovare sau reamenajare, pentru a o face mai economică. Iată o serie de metode prin care poți crește sustenabilitatea casei tale.
Un design solar pasiv îți permite să îți încălzești locuința fără a consuma energie electrică. Datorită unui astfel de sistem, elementele casei (cum ar fi pereții) absorb și transmit căldura, iar tu te poți bucura de o temperatură ambientală potrivită.
Â
Panourile solare active, în schimb, generează electricitate utilizând energie solară. Ține cont, însă, de orientarea casei și condițiile climatice, înainte de a face o astfel de schimbare.
Spre deosebire de alte tipuri de centrale termice, centrala murala prin condensaÈ›ie este cea mai economică È™i mai eficientă. Aceasta funcÈ›ionează prin transformarea surplusului de vapori în căldură È™i reintegrarea sa în circuitul de încălzire, astfel încât pierderile de energie sunt minimizate. O astfel de centrală termică este recomandată caselor mari, pentru a reduce cheltuielile de încălzire. Â
Luate împreună, toate electrocasnicele din casa ta generează un consum semnificativ de energie – frigiderul, mașina de spălat vase/rufe, uscătorul de rufe, cuptorul, aerul condiționat. Alege-le pe cele mai eficiente din punct de vedere energetic.
Â
Chiar dacă investiția este mai mare în momentul achiziționării, vei economisi pe termen lung. Curăță filtrele sau alte elemente ale acestor dispozitive în mod regulat, pentru a menține un consum mic de energie.
Una dintre cele mai simple metode de a reduce consumul energetic este înlocuirea tuturor becurilor convenționale din casă cu cele de tip LED. În plus, acestea sunt durabile și ieftine.
Transformă-ți casa în una smart, iar astfel îi vei crește sustenabilitatea. Spre exemplu, schimbă prizele cu unele inteligente, care întrerup alimentarea cu energie electrică atunci când dispozitivele nu sunt în funcțiune. De asemenea, o mașină de spălat vase smart ajustează cantitatea de apă și energie, în funcție de volumul de vase introdus. În plus, ai avantajul că aceste tipuri de dispozitive se pot controla de la distanță, cu ajutorul unui smartphone.
Ferestrele pot favoriza pierderea unor cantități mari de căldură pe timp de iarnă, dar și încălzirea exagerată a locuințelor în sezonul cald. Alege modelele inovatoare, cu margini etanșe, cu geam dublu sau triplu, din materiale neconductoare.
Â
Tehnologiile reflectorizante sunt potrivite pentru a menține o temperatură mai rece în casă, deoarece reduc cantitatea de căldură transmisă în locuință. Poți lua în considerare, de asemenea, să montezi obloane la ferestre.
Este esențial să îți izolezi casa la exterior în mod eficient, pentru a menține temperaturi potrivite atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Identifică toate crăpăturile și golurile de la ferestre și apelează la o echipă care să renoveze locuința cu cele mai potrivite materiale.
Detergenții bio curăță eficient hainele la temperaturi scăzute. Astfel, nu va mai fi nevoie să speli rufele cu apă fierbinte, care consumă mai multă energie. În plus, aceste produse sunt mai prietenoase cu mediul decât cele convenționale.
Alege un sistem de irigare care te ajută să economisești apa, cum ar fi cel prin picurare. Acesta transportă apă către plante cu ajutorul gravitației, direct la rădăcini. Pe lângă faptul că nu mai consumi energie prin utilizarea pompelor de apă, ai avantajul că acest sistem minimizează pierderile de apă prin evaporare.
Â
Prin urmare, există numeroase metode prin care poți crește eficiența energetică a casei tale. În orice caz, este recomandat să discuți cu un arhitect sau cu un expert în amenajări interioare, pentru a afla care sunt cele mai potrivite soluții pentru locuința ta.
Â
Sursa foto: Shutterstock.com