ARTICOLE

De ce merita sa alegi companii implicate in protectia mediului - top 4 raspunsuri

De ce merita sa alegi companii implicate in protectia mediului - top 4 raspunsuri

Tot mai multi oameni, in special din generatia Millennials si Z, sunt preocupati de protectia mediului. Fac schimbari in propriile vieti si isi doresc ca si companiile la care lucreaza sa se implice.

De ce sa te angajezi la o astfel de firma? In primul rand, pentru ca actiunile tale vor aduce o contributie in lupta impotriva incalzirii globale, poluarii si altor probleme de acest fel. Vei fi inconjurat de colegi la fel de preocupati ca tine. Iata si alte motive pentru a alege sa lucrezi intr-o companie implicata in protectia mediului:

Companiile implicate in protectia mediului sunt adaptate noilor nevoi ale angajatilor

Pe masura ce efectele schimbarilor climatice, ale poluarii aerului, solului si apei devin tot mai evidente, incepem sa vedem impactul asupra vietii si apare o nevoie de a gandi si de a implementa practici sustenabile de business. In protejarea mediului, angajatii si angajatorii pot si ar trebui sa lucreze impreuna.

Asa cum arata un sondaj realizat de Genesis Property, compania fondata de Liviu Tudor, peste 51% dintre angajati spun ca este important ca angajatorul sa se implice in protectia mediului. In plus, 48% dintre oameni ar prioritiza sa se angajeze la o companie cu actiuni pentru comunitate. Totodata, pentru 36% dintre respondenti este important ca spatiul in care lucreaza sa fie intr-o cladire eficienta energetic.

In ultimii ani, tot mai multe companii au luat masuri pentru ca practicile lor sa fie prietenoase cu mediul. Protectia mediului, precum si implicarea in activitati de dezvoltare de comunitati se afla tot mai des pe agenda companiilor, iar acest lucru este un atu pentru viitorii angajati.

Cum oamenii cauta tot mai mult companii cu valori asemanatoare, care fac pasi reali spre sustenabilitate, locul de munca traditional incepe sa dispara. Angajatii, mai ales generatiile tinere, isi doresc mai mult decat un venit: vor ca locul de munca sa influenteze in mod real lumea, sa aiba un impact pozitiv asupra comunitatii si asupra mediului inconjurator.

Tind sa aiba o reputatie mai buna si sa atraga investitori interesati de sustenabilitate

In mediul de afaceri contemporan, sustenabilitatea poate contribui semnificativ la cresterea si dezvoltarea unei companii. Pe masura ce lumea devine tot mai constienta de impactul asupra mediului, tot mai multi consumatori cauta produse si servicii care se aliniaza acestor valori.

Inclusiv investitorii iau in calcul aspecte ce tin de ESG (environment, social, governance), atunci cand iau decizii. Prin urmare, companiile care fac din grija pentru mediu o prioritate au sanse mai mari sa obtina finantare. Pe langa sumele initiale, investitorii preocupati de viitorul planetei ofera capital si pentru extindere, cercetare si dezvoltare.

Investesc in tehnologii ecologice

Companiile care se implica in protectia mediului sunt mai dispuse sa investeasca in tehnologii ecologice si inovatoare, care pot avea efecte benefice in problemele de mediu si care contribuie la dezvoltarea unui viitor mai verde. Iata cateva inovatii tehnice, care pot contribui la protejarea mediului:

●     Folosirea de energie solara - este captata in multe zone ale globului, este curata si inepuizabila. In ultimii ani, avansul tehnologic a permis folosirea energiei solare prin celule fotovoltaice, baterii solare si alte tehnologii;

●     Folosirea vantului - curentii de aer reprezinta o alta forma de energie regenerabila, care poate fi folosita pentru a genera electricitate;

●     Biocombustibili - transformarea materiilor organice in combustibili ecologici. De exemplu, uleiul folosit la gatit poate fi transformat, prin tehnologii inovative, in biodiesel. Gunoiul de grajd poate fi folosit pentru a produce bioetanol, o alternativa verde la benzina.

Pot avea o cultura organizationala sanatoasa

In studiu de mai sus, se mentioneaza ca 68% dintre angajati cred ca este important ca angajatorul sa ia masuri pentru a gasi un echilibru intre viata profesionala si cea personala. De multe ori, companiile preocupate de protejarea mediului au si o cultura organizationala sanatoasa. Iata cateva dintre atributele unei culturi organizationale sanatoase:

●     Retentia angajatilor este ridicata - angajatii raman mai mult la un loc de munca unde sunt apreciati si au sanse reale de a avansa;

●     Munca ofera satisfactii;

●     Un grad scazut de barfa, invinuire, vaicareli - problemele se discuta direct, deschis, fara teama de repercusiuni;

●     Angajatii se simt bine si zambesc - se saluta si se bucura de timpul petrecut alaturi de colegi;

●     Schimbarea este transmisa in mod onest, introdusa treptat si bine primita.

Alegerea unei companii implicate in protectia mediului poate fi o idee buna, daca vrei ca locul de munca sa se alinieze la valorile tale. De multe ori, astfel de companii sunt deschise la nevoile angajatilor, au o reputatie mai buna si atrag investitori, inoveaza si au o cultura organizationala sanatoasa.

Sursa foto: Shutterstock