Piata muncii s-a schimbat in ultimul timp intr-un mod accelerat, de aceea nu este de mirare ca munca remote nu mai este prima optiune pentru angajati si angajatori. Acum, munca de la birou capata tot mai mult teren, iar in acest articol iti prezentam patru beneficii de care sa tii cont pentru a te intoarce sa lucrezi din companie.
Dorinta de reintoarcere la birou este confirmata de statistici. Aproape 70% dintre tinerii generatiei Z prefera sa munceasca cel putin trei zile pe saptamana de la locul de munca. Asta pentru ca, spun ei, le poate creste productivitatea si ii ajuta sa colaboreze mai bine cu echipa. Mai mult, 62% dintre angajatii generatiei Z lucreaza deja de la birou intr-un program full-time, iar 57% dintre tinerii generatiei Z spun ca timpul petrecut cu echipa este principalul motiv pentru care merita sa lucrezi de la birou. Acestea sunt datele unui sondaj realizat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor.
Timpul petrecut la birou este mai important pentru tinerii angajati din generatia Z deoarece isi doresc sa cunoasca echipa prin comunicare deschisa, dar si sa fie la curent cu toate activitatile companiei. In plus, odata ce vii mai des la birou, ai oportunitatea sa cunosti clientii pentru care lucrezi, dar si sa iti creasca sansele de promovare, conform studiului.
Programul de la birou are avantajele sale. Printre cele mai cunoscute se numara:
Cand esti proaspat angajat, un proces de onboarding bine efectuat si etapizat este important atat pentru a cunoaste modul de lucru, dar si pentru a te integra mai bine in cultura noii companii. De aceea, munca de la birou este cea mai buna varianta pentru a putea sa te integrezi mai bine, sa fii instruit de angajatii cu experienta, dar si sa primesti sprijinul colegilor pentru sarcinile care ti se ofera.
Spre exemplu, daca ai facut o schimbare profesioanala si iti doresti sa activezi in domeniul IT, pentru inceput este provocator sa inveti toate elementele jobului tau. Insa, cand ai colegii aproape la birou, e mai usor sa inveti procesele, sa pui intrebari si sa ai un mentor al tau. In plus, ii ai si pe ceilalti colegi aproape, de la care poti invata, fie si indirect.
Apartenenta si alinierea la cultura organizationala sunt doi factori importanti atat pentru noii angajati, cat si pentru cei cu vechime. Pentru ca, odata ce vii mai des la birou, esti in contact direct cu toate actiunile pe care le intreprinde compania ta.
Comunici mai usor cu angajatii din alte departamente pentru proiecte unde ai putea sa te implici, cum ar fi concursuri interne sau actiuni de voluntariat. In acest mod, vei simti ca apartii si mai mult companiei si te aliniezi la actiunile de construire a culturii organizationale.
Imagineaza-ti cate e-mailuri trebuie sa trimiti colegilor atunci cand apare o problema care implica ajutorul mai multor persoane. La birou vezi situatia in timp real si evaluati impreuna gravitatea problemei, precum si solutiile posibile.
Pe langa orele de munca, la birou ai ocazia sa comunici in pauze si sa lucrezi in spatii special amenajate pentru a-ti stimula productivitatea. Altfel, iti cunosti mai bine colegii, discutand, de exemplu, despre hobbyuri sau alte activitati.
In plus, poti deschide conversatii chiar in micile pauze pentru relaxare, care sa te ajute sa iti duci treaba la bun sfarsit, dar si sa cunosti alte forme de rezolvare a taskurilor primite.
Dupa cum ai vazut, munca de la birou vine cu beneficii pentru integrare, socializare, comunicare si eficientizare. Gaseste acele companii care promoveaza programul de munca de la birou, cu avantaje atat pentru tine, cat si pentru munca pe care o depui.
Sursa foto: Shutterstock.com