Dupa declansarea unei infectii, nivelul de fier din organism scade brusc, deoarece sistemul imunitar incearca sa limiteze cantitatea de fier disponibila, prevenind astfel hranirea microbilor, care se multiplica mai rapid in prezenta acestui mineral.
Sistemul imunitar activeaza ficatul pentru a produce un hormon care "blocheaza" fierul in organism, astfel incat sa nu fie utilizat de agentii patogeni.
Medicul Veronica Lazar, profesor la Facultatea de Biologie, explica faptul ca lactoferina, o proteina din laptele de vaca, este utila deoarece ajuta la sechestrarea fierului, facandu-l indisponibil pentru microbii patogeni. Aceasta actiune este similara unui „scut” impotriva infectiei. „Lactoferina capteaza eficient fierul, astfel incat sa nu fie folosit de agentii infectiosi.
Inflamatia poate escalada asemenea unui incendiu, dar lactoferina joaca rolul unei bariere care tine focul sub control,” explica profesorul Lazar.In timp ce in timpul infectiei lactoferina impiedica microbii sa acceseze fierul, in conditii normale, aceeasi proteina ajuta la absorbtia eficienta a fierului din alimente.
Citeste continuarea pe : ele.ro
Sursa foto: freepik.com