ARTICOLE

Implanturile dentare

Implanturile dentare

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare reprezintă, în prezent, cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți.

Implantul dentar se realizează dintr-un șurub (o piesă din titan pur 99,95%), care se fixează în osul mandibular sau maxilar - constituind rădăcina artificială, pe care se va construi un dinte artificial.

Primul pas în realizarea unui implant dentar este procedura intervenției chirurgicale, prin care se vor plasa implanturile dentare în interiorul osului maxilar.

Integrarea implanturilor în organism se face printr-un proces numit osteointegrare (perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni), timp în care, implanturile dentare vor forma o legătură strânsă cu osul maxilar.

După această perioadă de vindecare, implantului osos i se va aplica un dispozitiv proteic, numit bont artificial sau capă de transfer.

Ultimul pas, decisiv pentru finalizarea implantului dentar, vizează atașarea lucrării protetice proiectate (o coroană, o punte sau o proteză) de bontul artificial.

În anumite cazuri, implanturilor dentare li se pot atașa și aparate ortodontice cu rol de îndreptare sau aliniere a dinților.

Este important de stiut că nu există durere la inserarea unui implant, operaţia, asemănătoare cu cea a unei extracţii dentare, se va face cu anestezie locală.

Alături de o dotare modernă, sterilizare perfectă,anestezice de ultimă generație și personal medical specializat în domeniu, disconfortul resimțit va fi unul redus, iar beneficiile majore.

Durata de viață a unui implant dentar este dată de modul în care pacientul respectă toate indicațiile pe care le primește de la clinica stomatologică, în unele cazuri, implantul îndeplinindu-și cu succes funcțiile, timp de 25-30 ani.

De ce sunt necesare implanturile dentare?

Pierderea sau deteriorarea dinților poate reprezenta o adevărată problemă pentru orice persoană,deoarece acest lucru îi poate afecta nu doar estetica dentară, ci și masticația sau articulațiile maxilarului.

Dacă estetica vine la pachet cu o mulțime de emoții și complexe legate de imaginea personală,masticația incorectă influențează în mod negativ întreg procesul de digestie și nu numai.

Astfel, când masticația este realizată doar pe o parte, dinții de pe partea nelucrătoare se vor acoperi de placă bacteriană și tartru, vor dezvolta carii dentare sau gingivite grave - afecțiuni care, pot determina în timp pierderea acestora.

În schimb, dinții de pe partea pe care se realizează masticația vor suferi abrazii avansate, resorbții radiculare sau chiar gingivite.

Atunci când se pierde un dinte, iar acesta nu este înlocuit la timp, atât dinții vechi, cât și cei antagoniști( opuși ) vor migra, schimbându-și poziția corectă.

Acest fapt va conduce la dezechilibre ale mușcăturii, care se pot agrava prin afectarea musculaturii masticatorii sau ale articulației temporo - mandibulare.

Pacientul va resimți o oboseală musculară, dureri de cap inexplicabile, plus disconfort la nivelul danturii și a zonelor apropiate.

Iar, în cazul ruperii unor grupe mari de dinți sau chiar a tuturor dințior, oasele maxilare se resorb, iar structurile feței încep să se modifice: buzele prezintă un aspect înfundat și subțiat, la care se adaugă riduri în jurul gurii și lângă nas, dimensiunea verticală a fizionomiei fiind una diminuată.

Așadar, îmbătrânirea prematură poate fi unul dintre multele efecte nedorite ale neintegralității dentare.

Întârzierea realizării unui implant dentar poate deveni complicată sau imposibilă, deoarece se poate ajunge la cazuri în care e nevoie de tratamente preliminarii complicate și foarte costisitoare sau nu va mai exista spațiu pentru realizarea implantului.

Astfel, este recomandat ca pacienții să apeleze la implanturile dentare, respectând recomandarea medicului, în timpul prevăzut, datorită complicațiilor expuse ce pot interveni, după pierderea unuia sau mai multor dinți.

Cine poate beneficia de implanturi dentare?

Orice persoană adultă cu o stare de sănătate apreciabilă și care se confruntă cu o lipsă congenitală adinților sau cu pierderea lor prematură, victimele accidentelor, utilizatorii de proteză dentară sau persoane, care simt disconfort cauzat de dinții artificiali, pot beneficia de implanturi dentare.

Care sunt riscurile de infecție sau de respingere a unui implant?

Implanturile dentare sunt fabricate dintr-un material biocompatibil - titan cu grad înalt depuritate, astfel încât, nu există riscul de a provoca pacientului o reacție antigen-anticorp, precum cea care apare uneori, în cazul transplantului de organe.

Riscul apariției unei infecții în jurul unui implant vindecat este același ca în cazul dinților naturali.

Din acest motiv este foarte important ca pacientul să renunțe la fumat după realizarea implantului și să aibă o igienă orală corespunzătoare, pentru menținerea țesuturilor sănătoase.

În concluzie, AVANTAJELE implanturilor dentare:

* O variantă de tratament biologică și minim invazivă, ce nu implică intervenții asupra dinților vecini sănătoși.

* Estetica și funcționalitatea obținute în urma implantului dentar au o foarte bună stabilitate în timp.

* Mai puține vizite la cabinetul stomatologic, deoarece implantul poate fi aplicat în aceeași ședință cu extracția dentară.

* Cea mai bună variantă de tratament prin care se redă funcția osului și a dintelui pierdut

* O variantă estetică net superioară unei punți dentare, deoarece dinții sunt separați, exact așacum se întâmplă în cazul dinților naturali.

* În cazul în care apare o problemă, puntea dentară trebuie înlocuită în totalitate, la implantul dentar, se înlocuiește doar coroana dentară.

* Reprezintă una dintre cele mai puternice și stabile conexiuni dintre implantul propriu-zis și porțiunea de la suprafață (bontul pe care se fixează coroana dentară).

Practic, într-un timp scurt după înlocuirea unui dinte pierdut, prin intermediul unui implant dentar -pacientul se va putea bucura de toate beneficiile estetice și funcționale ale unui dinte natural, uitând complet de termenul „artificial”.

Acum, că ai aflat ce este un implant dentar și care sunt avantajele acestei tehnici avansate de refacerea unei structuri dentare, te așteptăm cu drag la CLINICA SYRODENT - Strada Barbu Văcărescu 41, București.

Clinica noastră stomatologică din București se mândrește cu o experiență de peste 20 de ani în stomatologie, cu sute de pacienți care zâmbesc fericiți în urma tratamentelor dentare urmate la noi - , cu o echipă de medici stomatologi profesioniști și cu aparatură medicală de ultimă generație.

Îți garantăm obținerea celor mai bune rezultate, fie că vorbim de Implantologie sau de Parodontologie, Chirurgie, Estetică dentară, Protetică, Endodonție, Pedodonție,Odontoterapie, Profilaxie și Igienă Dentară ori Ortodonție.