Ai la dispozitie aproximativ 20 de secunde ca sa faci o prima impresie buna unui potential angajator. Inainte sa aplici pentru orice job, uita-te bine la CV-ul tau si vezi daca poti imbunatati ceva. Pune-te in locul recruiterului si incearca sa iti dai seama ce anume din curriculum vitae iti atrage atentia in primele 20 de secunde.
Intotdeauna gandeste-te la CV-ul tau ca la un prim stagiu al interviului. Daca te gandesti sa te prezinti la interviul de angajare cu intentia sa iti “vinzi” aptitudinile sau sa te prezinti intr-o maniera impresionanta, nu te abtine sa faci acest lucru inca din stadiul de CV.
Indiferent de jobul pe care il ai in vizor, cele 11 ponturi de mai jos te pot ajuta sa iti aranjezi CV-ul intr-un mod util pentru viitorul tau succes:
1. Opteaza pentru un format simplu de CV
Daca CV-ul tau este un CV Myjob, atunci nu trebuie sa te preocupe formatul. Insa daca optezi pentru un CV Copy Paste, incearca sa folosesti un format simplu – un singur tip de litera, fara culori, cu liste (bullets), ca sa fie usor de citit.
2. Evita minciunile
Oricat ti-ar placea sa iti scoti in evidenta CV-ul printr-o serie de cosmetizari mai putin ortodoxe, evita minciunile, pentru ca pot fi descoperite usor si te discreditezi.
3. Foloseste cuvinte cheie sau termeni specifici domeniului
Include cuvinte cheie si/sau termeni care sunt specifici domeniului in care ai experienta sau ai studiat. Documenteaza-te cu privire la cuvintele cheie utile pentru CV-ul tau. Angajatorii pot aplica filtre asupra CV-urilor dupa anumiti termeni si pot elimina din start pe acei candidati care nu au folosit in curriculum vitae acele cuvinte.
4. Cum iti prezinti abilitatile?
Ofera, in CV, o lista cu abilitati relevante pentru jobul pe care il ai in vizor. Totodata, asigura-te ca realizarile pe care le-ai prezentat iti demonstreaza, pe cat posibil, aceste abilitati.
5. Realizarile, un aspect care nu trebuie ignorat
Fiecare job pe care l-ai avut poate fi prezentat prin doua coordonate interdependente: responsabilitatile si realizarile. Incearca sa punctezi cateva realizari prin care sa iti demonstrezi valoarea.
6. Studiile si/sau cursurile relevante
Alaturi de sectiunea de studii din CV-ul tau include si cursuri sau chiar trainingurile de la fostele locuri de munca. Acestea iti reflecta pregatirea si te diferentiaza de alti candidati.
7. Referintele, un punct controversat
In mod normal referintele nu se includ in CV. Daca totusi vrei sa scoti in lumina faptul ca exista profesionisti care pot garanta pentru tine, poti include in curriculum vitae o fraza de genul: Referintele se pot prezenta la cerere.
8. Lungimea CV-ului – cat de mult este prea mult?
Un CV standard, pe care il redactezi in word si ulterior il incarci pe site sau il copiezi nu ar trebui sa depaseasca doua pagini, cu exceptia situatiei in care esti medic sau cadru universitar care isi prezinta pregatirile si lucrarile publicate. Exista bineinteles si cazuri in care CV-ul poate ajunge la 3 pagini, daca tu consideri ca acele informatii sunt indeajuns de relevante si nu poti renunta la ele.
Totusi, incearca sa fii concis si sa elimini orice informatie de balast care nu face decat sa ingreuneze lectura si nu spune nimic important despre tine.
9. Personalizeaza
Asigura-te ca iesi in evidenta datorita calitatii CV-ului tau. Fii acel candidat care vrea cu adevarat jobul pentru care aplica si nu doar o persoana care isi incearca norocul. Foloseste termeni din anuntul de angajare si contureaza-ti un profil cat mai apropiat posibil de candidatul ideal.
10. Verifica mereu sa ai un CV corect din punct de vedere ortografic si gramatical
Chiar daca stii ca nu obisnuiesti sa faci greseli de scriere/exprimare, o verificare ulterioara nu strica niciodata pentru ca pot exista scapari de la o simpla tastare. Nu lasa ca o greseala sa iti afecteze imaginerea, verifica-ti mereu CV-ul.
11. Momentul trimiterii CV-ul este crucial
Daca primesti in alerta de joburi sau vezi pe site un job care te intereseaza, nu amana sa aplici. De aceea trebuie sa ai mereu CV-ul actualizat si sa urmaresti indeaproape ofertele. Poti sa vezi cele mai noi joburi pe Myjob de pe telefonul mobil (m.myjob.ro) sau in inbox-ul tau, daca iti setezi o alerta de joburi pentru domeniul si orasul de interes.
Fii mereu pregatit cu un CV bun si asigura-ti un interviu la care sa te prezinti excelent. Succes!
Ai si alte metode prin care iti imbunatatesti CV-ul? Impartaseste-le printr-un comentariu!