ARTICOLE

21 de trucuri pentru un CV atragator

21 de trucuri pentru un CV atragator

Pentru a fi competitiv pe piata muncii trebuie sa-ti imbunatatesti constant imaginea printr-un CV, element decisiv pentru a fi chemat sau nu la un interviu de angajare. Daca iti doresti un CV care sa atraga atentia angajatorilor va trebui sa-l organizezi in asa fel incat sa scoti in evidenta punctele forte:

1. Subliniaza rezultatele muncii tale in CV

''Masoara'' rezultatele in timp si bani. Precizeaza in CV ce beneficii ai adus fostilor angajatori, exprimate in profit.

2. Mergi la tinta

Descrie in CV foarte clar tipul de job dorit, domeniul, nivelul de cariera, timpul de care dispui si mediul in care doresti sa lucrezi (tipul de companie).

3. Foloseste cuvinte cheie in CV

Chiar daca ti se pare pretios sa folosesti in curriculum vitae un limbaj de specialitate, potrivit domeniului in care lucrezi, va suna foarte bine si vei fi gasit mai usor de catre angajatori.

4. Demonstreaza ca intelegi ''tehnica''

Se intampla de multe ori ca anumite CV-uri scrise in diferite programe de redactare sa nu fie compatibile pe calculatorul angajatorului. Incearca mai intai sa gasesti un ''WORD'' compatibil cu cat mai multe programe de citire si apoi sa iti redactezi CV-ul.

5. Intocmeste o lista de abilitati

Foloseste rubrica ''Abilitati'' din CV pentru a face o lista completa a cunostintelor tale in domeniu. Adauga la sfarsit si cateva cunostinte in domenii complementare. In felul acesta agajatorul va avea o imagine clara a ceea ce stii sa faci, fara sa fie nevoit sa scotoceasca prin tot CV-ul!

6. Incepe cu esentialul

Uneori recrutorul are la dispozitie doar cateva minute pentru a se hotara daca te cheama sau nu la un interviu de angajare. Asa ca incepe, inca de pe prima pagina a CV-ului, cu motivele pentru care meriti sa ti se acorde atentie.

7. Fa CV-ul usor de citit!

Imparte CV-ul in paragrafe usor de parcurs, organizeaza-l in ordinea importantei si urmareste daca ''sare in ochi'' esentialul.

8. Nu minti in curriculum vitae

Exagerarile se simt. Evita sa generalizezi in CV sau sa folosesti superlative.

9. Foloseste denumiri corecte de joburi

Verifica modul in care au fost trecute in cartea de munca locurile de munca anterioare si foloseste respectivele denumiri in CV. Unele joburi au alt nume in cartea de munca decat pe cartea de vizita sau pe contract.

10. Foloseste verbe de actiune

Alege verbe care descriu actiuni si evita folosirea repetata in CV a pronumelui ''eu''.

11. Nu prescurta

Scrie in CV denumirile intregi. Unele prescurtari nu sunt cunoscute de toata lumea. Si sub nici o forma nu folosi ''pt.'' in loc de ''pentru'' sau alte prescurtari de acest fel.

12. Treci la subiect

Evita introduceri lungi si plicticoase in CV. Nici macar in obiectivul de cariera. Insa nu fi nici atat de laconic, in exprimare, incat sa-ti lipseasca predicatul.

13. Fara cuvinte de umplutura

Si cliseele pot fi considerate ''de umplutura'', mai ales daca angajatorul ajunge sa citeasca aceleasi fraze in mai multe CV-uri diferite.

14. Justifica experienta de cariera

Nu te multumi doar sa enumeri ce stii sa faci. Precizeaza in CV cand, unde ai invatat si ai aplicat cele mentionate.

15. Evita floricelele

Nu incarca grafic CV-ul. Imginile, desenele sau ''stelutele'' ce marcheaza inceputul pargrafelor il vor distrage pe cel care citeste de la continutul CV-ului.

16. Atentie la formatul CV-ului

Foloseste un font care se poate deschide pe orice tip de ''Word'', de exemplu Arial sau Times New Roman, intr-o marime citibila: 12-14.

17. Fii perfectionist

Verifica fiecare detaliu al CV-ului tau.

18. ''Referinte la sfarsit''

Nu-i nevoie sa mentionezi acest lucru dupa fiecare job in parte. Angajatorii stiu ca, daca vei atasa referintele, ele se vor gasi la sfarsitul CV-ului sau le vei prezenta ''la cerere''.

19. Nu-ti face reclama negativa

Chiar daca ti se cere sa-ti precizezi si defectele, mentioneaza ce progrese ai facut in indreptarea lor sau alege defecte ''pozitive'', cum ar fi: perfectionismul, atentia pentru detalii etc.

20. Tine CV-ul la zi!

Angajatorii folosesc data ultimei actualizari ca si criteriu de selectie atunci cand cauta in baza de date, pentru a se asigura ca esti un candidat activ si pentru a face o departajare.

21. Fii evaziv cu salariul

Mentioneaza in CV cea mai mica suma, cu care te-ai putea descurca si cea mai mare, pe care ti-ai dori-o, pentru a lasa loc pentru negocieri si a nu pune angajatorii pe fuga datorita unor pretentii peste puterile lor. Pentru a verifica daca CV-ul tau este eficient indeajuns, cel mai sigur test pe care il poti face este sa vezi daca esti sunat. Daca telefonul tau a inceput sa sune dupa ce ai aplicat cu CV-ul tau in varianta imbunatatita la cateva joburi, inseamna ca ti-ai atins scopul. Daca nu reciteste-l si modifica-l pana va ajunge in cea mai buna forma posibila.