Miturile despre intalnirea cu recrutorul iti pot oferi o imagine gresita asupra unui interviu de angajare si iti diminueaza sansele de a obtine jobul dorit. Afla care este adevarul din spatele povestilor despre interviul de angajare.
1. Angajatorii pun mereu aceleasi intrebari
Un recrutor novice ti-ar putea adresa, la un interviu de angajare, o intrebare de genul „Care este cea mai mare slabiciune a ta?”. Pe masura ce piata joburilor s-a dezvoltat, angajatorii sunt din ce in ce mai pregatiti si gasesc noi formulari, care te pot incurca: „Daca ai avea oportunitatea, ce ai dori sa imbunatatesti la tine, de ce si cum ai face lucrul acesta?”.
In calitate de candidat pentru un job, este bine sa fii tu insuti la un interviu de angajare, sa ai o viziune clara asupra trecutului tau profesional si asupra propriei persoane. De asemenea, este indicat sa-ti comunici opiniile clar si concis.
2. Angajatorii cauta aceleasi tipuri de candidati
Angajatorii sunt diferiti, au propriile preferinte cu privire la candidatii la interviul de angajare. Un bun manager de resurse umane intelege sistemul de valori al companiei pentru care recruteaza si va cauta sa selecteze, la un interviu de angajare, pe acei candidati care se potrivesc cel mai bine culturii organizationale.
In acelasi mod, tu vei cauta, la randul tau, acele organizatii care se potrivesc valorilor tale si care iti satisfac cerintele profesionale.
3. Angajatorii vor sa te pacaleasca, mai ales la bani
Probabil ca exista angajatori care se potrivesc acestei descrieri. Adevaratii profesionisti folosesc un interviu de angajare pentru a verifica daca respectivul candidat este potrivit sau nu pentru job.
Cand vine vorba despre salariu, oricine isi doreste sa castige cat mai mult. Fii onest cu tine insuti si apreciaza-ti corect valoarea pe piata muncii cand te prezinti la un interviu de angajare, altfel jobul poate sa iti scape printre degete.
4. Intalnirea cu specialistul in resurse umane este pierdere de timp, vorbeste direct cu managerul!
Unii candidati cred ca managerul de resurse umane nu stie prea multe despre cerintele postului si despre mediul de lucru. Poate fi adevarat, insa scopul specialistului in resurse umane este de a evalua, in cadrul oricarui interviu de angajare, calitatile de relationare ale candidatului - comunicativitatea, capacitatea de a munci in echipa sau abilitatea de a coordona proiecte. Daca te potrivesti cerintelor, urmatoarea etapa a unui interviu de angajare este intalnirea cu managerul.
Priveste obiectiv orice interviu de angajare si renunta la prejudecati cand te pregatesti pentru o intalnire cu angajatorul. Urmareste in continuare sugestiile specialistilor si mergi direct catre jobul dorit!