Sunt anumite greseli pe care majoritatea candidatilor le fac in mod frecvent pe parcursul intregului proces de recrutare, dar care pot fi evitate cu usurinta. Companiile cauta candidati competitivi si informati, care cunosc piata fortei de munca si sunt pregatiti pentru procesul de recrutare.
Anul 2018, desi se anunta mai rezervat, continua optimismul lui 2017. Competitia, cu siguranta, va fi una mai ridicata decat anul trecut, de aceea este important sa ramai la curent cu evolutia pietei consultand Raportul Hipo.ro Piata fortei de Munca in 2018.
Iata mai jos 5 greseli pe care recruiterii iti recomanda sa NU le faci.
1. Nu citesti cu atentie anuntul job-ului
Avand in vedere ca in prezent este foarte usor sa aplici pentru un job, aplicatia ta fiind la un click distanta, trebuie sa acorzi importanta descrierii postului, cerintelor si beneficiilor pe care angajatorul le ofera. Alexandra Vladut, Recruitment Manager, Connections Romania recomanda sa „cititi cu atentie anunturile de angajare. Aplicati numai in cazul in care considerati ca cel putin 50% din criteriile de recrutare va sunt confortabile. Cititi cu atentie si responsabilitatile, asigurati-va ca, cel putin teoretic, le puteti face fata si abia apoi trimiteti CV-ul”.
La urmatorul job pentru care aplici asigura-te ca ai toate informatiile necesare si nu fi unul dintre acei candidati care merg la interviu doar pentru a afla mai multe detalii despre companie si job.
Citeste si alte sfaturi de la 330 de specialisti
2. Nu citesti despre compania la care urmeaza sa ai interviul
Chiar si 30 de minute de pregatire inainte de a te prezenta la interviu te pot ajuta sa obtii jobul dorit. Angajatorii prefera candidati motivati, care demonstreaza un real interes pentru companie si pozitia pentru care au aplicat.
“Nu se documenteaza suficient de bine inainte de a se prezenta la interviu. Este o problema intalnita in special la candidatii juniori, dar si cei seniori ar trebui sa aloce timp pentru a se interesa in privinta companiei, inainte de a participa la un interviu. Este important pentru ca afli lucruri despre companie, care te pot ajuta sa te pozitionezi mai bine la interviuri, sa adresezi intrebari mai potrivite si sa-ti faci o idee mult mai clara despre motivatia ta de a te alatura acelei echipe.” – Laura Ciornei, HR Manager, Bittnet
Descopera si alte sfaturi despre cum sa te pregatesti pentru interviu
3. Aplici cu un CV standard
Probabil una dintre cele mai comune greseli pe care candidatii le fac este sa aplice cu acelasi CV pentru fiecare job pe care si-l doresc. CV-ul nu este o istorie persoanala, ci are rolul sa puna in valoare strict abilitatile, activitatile si rezultatele relevante pentru jobul la care aplici.
Pentru a pastra continutul relevant identifica clar cerintele angajatorului, abilitatile si rezultatele pe care el le va considera relevante pentru jobul la care aplici, elimina informatii si rescrie anumite parti pentru a putea fi rezumate in mai multe cuvinte.
„Informatii incomplete in CV. In faza de cautare recruterii folosesc foarte mult filtrele, si nu merg pe presupuneri cum ar fi: daca un candidat a lucrat in firma X inseamna ca a lucrat cu soft-ul Y. De aceea multi candidati cu skilurile potrivite sunt trecuti cu vederea pentru ca nici macar nu apar in cautari” – Loredana Munteanu, Consultant in domeniul fortelor de munca, Agentia de Servicii Professional
4. Nu incluzi in CV detalii relevante pentru jobul la care aplici
Experienta profesionala si abilitatile sunt factorii cei mai importanti de decizie in procesul de recrutare, conform raspunsurilor celor 330 de angajatori in Raportului Hipo. Mentioneaza in CV experienta care este relevanta sau in relatie cu jobul pentru care vrei sa aplici si foloseste cuvinte cheie corelate cu experienta pe care anuntul jobului o cere.
“In cazul juniorilor, cea mai frecventa greseala ar fi omiterea unor experiente (internship, practica, Work & Travel) sau lipsa detaliilor privind experienta/lucrurile invatate in cadrul unui internship. In cazul seniorilor, ar fi binevenita o mai mare atentie la detalii: datele de incepere/final ale joburilor, suprapuneri ale joburilor, greseli de scriere, detalii referitoare la experienta anterioara, nu doar titlul joburilor.” – Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY Romania
Afla ce alte detalii ar trebui sa incluzi in CV
5. Minimizezi rolul recruiterului in procesul de recrutare
Majoritatea companiilor au un proces de selectie format din mai multe etape, fiecare dintre ele avand scopul si rolul lor. Interviul cu managerul este ultimul punct al procesului si in aceasta situatie accentul pica pe asteptarile salariale si planurile de dezvoltare profesionala ale candidatului.
“De multe ori, candidatii doresc sa treaca peste interviul de HR si sa participe direct la interviul cu managerul angajator. Nu trebuie sa uite, insa, de aspectele pozitive din interactiunea cu departamentul de HR: recrutorul este mediatorul din timpul procesului de recrutare; interviurile de HR sunt utile pentru ca pot oferi raspunsuri la multe intrebari legate de companie, job, interviurile ulterioare; recrutorul este persoana de contact din interiorul companiei cu care poti pastra legatura de-a lungul procesului de selectie.” – Laura Ciornei, HR Manager, Bittnet
Procesul de recrutare presupune mai mult decat crearea CV-ului, aplicarea la joburi si prezentarea la interviu. Asa ca, avand grija sa eviti greselile mentionate de angajatori in Raportul Hipo Piata fortei de munca in 2018, cu siguranta vei deveni un candidati greu de respins.