Fiecare persoana care isi cauta un loc de munca si vrea sa fie pregatit la un interviu de angajare trebuie sa aiba capacitatea de a transforma realizarile anterioare in povesti de tipul Problema-Actiune-Rezultat.
In actualele conditii de pe piata muncii, aceasta abilitate are o mai mare semnificatie. Foarte multi candidati nu primesc raspunsuri la aplicatiile lor si ajung sa suspecteze fie ca respectivele locuri de munca nu exista, fie ca sunt deja “date” altor persoane. Bineinteles, o astfel de atitudine nu ii ajuta in niciun fel si singura solutie este sa lupte in continuare.
Acum mai mult ca niciodata trebuie sa fii pregatit si capabil sa iti exprimi valoarea, ceea ce te face sa fii cel ales. Puterea exemplului, a unei povesti reale nu trebuie subestimata si are capacitatea sa iti ilustreze in mod credibil rezultatele din cariera. Ia in considerare sugestiile de mai jos pentru urmatorul interviu:
1. Ideea
Fiecare are o idee geniala la un moment dat. Povesteste despre o astfel de idee, poate o solutie la o dilema cu care echipa din care faceai parte se confrunta, felul in care ai prezentat-o si cum ai obtinut sprijinul celorlalti. Ai avut succes? Colegii te-au sustinut? Ai fost capabil sa dai contraargumente la obiectiile lor? Chiar daca ideea ta nu a fost implementata, o astfel de poveste ilustreaza aspecte practice precum imaginatie, rabdare, persistenta, comunicare si chiar abilitati de vanzare.
2. Chinul
Orice persoana a suferit la un moment dat in cariera. Fie ca era vorba despre stresul cauzat de responsabilitati, fie de tirania sefului. Povestea va fi despre o perioada in care ai avut dificultati, te-ai confruntat cu lucruri incerte si nu mai aveai controlul actiunilor. Ce ai facut ca sa te ajuti pe tine insuti si pe ceilalti de langa tine? O astfel de poveste la un interviu de angajare exemplifica aspecte precum optimism, speranta, solidaritate cu ceilalti.
3. Tranzitia
Cu totii a trebuit sa ne adaptam la schimbare. Un nou sef, o noua cultura organizationala, o noua cariera. Cum te-ai confruntat cu schimbarile din jur? Ai profitat de vreo oportunitate? Ai invatat cat de repede ai putut? Ti-ai dovedit tie insuti si celor din jur ca esti capabil si te descurci? Povestea aceasta ilustreaza adaptabilitate, flexibilitate, concentrare, tintirea rezultelor si capacitate de invatare.
4. Regresia
Ti s-a intamplat sa te intampini un obstacol si sa fii nevoit sa o iei de la capat. Fie ca a fost vorba doar despre o oprire sau despre o mica regresie (ierarhic, financiar etc.), ce ai facut? Ai dat inapoi? Ai devenit mai creativ, ai actionat, ai gasit noi solutii? O poveste despre asa ceva releva incredere in sine, curaj, si creativitate.
5. Echipa
In cele mai multe
locuri de munca sau in perioada de scoala, ai facut parte dintr-o echipa. Chiar daca nu ai fost lider, ai invatat ca nu exista “eu” in cadrul unui astfel de grup, ca este nevoie de toti ca sa aveti succes. Ai realizat ca responsabilitatile se impart. O poveste despre echipa sau echipele din care ai facut parte vorbeste despre capacitatea ta de a lucra cu altii, asumarea responsabilitatilor, conducere si urmare a liderilor.
Data viitoare cand esti invitat, la un interviu de angajare, sa vorbesti despre tine, fii pregatit cu cateva povesti. Daca nu iti place abordarea Problema – Actiune – Rezolvare, incearca Provocare – Actiune – Rezultate sau Situatie – Obstacol/Oportunitate – Actiune – Rezultate.