1. Ce poti face ca angajatorul sa iti selecteze CV-ul?
CV-ul te reprezinta si iti construieste o imagine in fata angajatorului. Un CV este mai mult decat o lista de date personale, studii, foste locuri de munca si hobby-uri. Este adevarat ca un CV standard presupune sa insiri, incepand cu ultimul, toate locurile de munca pe care le-ai avut. Totusi exista cazuri in care ultimul job din CV nu este relevant pentru cariera ta sau un anumit curs necesita o mai ampla descriere.
Un curriculum vitae este similar unui mesaj publicitar si are rolul de a atrage atentia recrutorului si de a obtine un interviu de angajare. Este CV-ul tau la fel de original ca si tine? Ai un CV ordonat, care sa indice ca esti o persoana organizata?
2. Pentru a fi sigur ca lucrurile relevante pentru job se regasesc in CV, urmeaza sugestiile propuse si fii eficient in redactarea CV-ului:
1. Alege sa scrii in CV ce este relevant din experienta ta pentru job
In mod sigur ai multe aptitudini pe care vrei sa le aduci la cunostinta angajatorului, dar este important sa le dezvolti si sa le subliniezi in CV pe acelea care conteaza. Spre exemplu, daca vrei sa lucrezi pe un post in vanzari, vei dedica cateva randuri in curriculum vitae abilitatilor tale in acest domeniu, iar pasiunea pentru fotografie si colaborarile din acest domeniu vor fi doar mentionate in CV, eventual la hobby-uri.
2. Pune accent in CV pe dezvoltarea carierei
Chiar daca esti expert intr-un limbaj de programare vechi si care abia se mai foloseste, accentueaza in CV ca esti la curent cu noutatile din domeniu. Scrie in CV despre cursurile de perfectionare facute sau despre interesul pentru evolutia propriei cariere.
3. Foloseste exemple pentru a-ti sustine afirmatiile din CV
Atunci cand scrii in CV ca ai abilitati excelente de comunicare si negociere, poti descrie pe scurt ocaziile in care ti-ai manifestat aceste aptitudini. Puncteaza in CV si beneficiile pe care aptitudinile tale le-au adus firmelor la care ai avut joburi. In plus, foloseste numere si procente in CV, nu scrie doar ca ai marit castigurile.
4. Creeaza mai multe CV-uri
Daca te gandesti sa candidezi la joburi in domenii diferite, creaza CV-uri personalizate pentru fiecare domeniu in parte. Daca, de exemplu, ai studii de contabilitate, dar ai abilitati si in vanzari, iar in timpul liber ai vrea sa lucrezi ca si cameraman pentru a inregistra nunti si botezuri atunci creeaza cate un CV pentru fiecare domeniu de interes si atunci cand aplici la un job trimite-l pe cel potrivit.
5. Solicita un feedback obiectiv pentru CV
Gaseste o persoana care cunoaste domeniul caruia apartine jobul si cere o parere cu privire la CV-ul tau. Este optim sa rogi si pe cineva care nu te cunoaste foarte bine sa iti priveasca CV-ul in mod obiectiv. Un CV este necesar pentru a prezenta lucrurile importante pentru angajator, nu cele importante pentru tine. Daca ceea ce inteleg ei din CV-ul tau este ceea ce angajatorul a cerut in descrierea jobului pentru care candidezi, atunci ti-ai atins scopul.
Sursa foto: www.freepik.com