Ti s-a intamplat sa mergi la multe interviuri de angajare, insa nu ai obtinut niciun job. Faptul ca esti chemat la un interviu de angajare este intotdeauna un semn bun. CV-ul tau si scrisoarea de intentie fac o prima impresie buna si angajatorul iti solicita un interviu de angajare. Exista insa motive pentru care, in timpul unui interviu de angajare, reusesti sa strici aceasta impresie:
1. Tinuta improprie unui interviu de angajare
Atunci cand participi la un interviu de angajare arunca o privire asupra felului in care sunt imbracati angajatii firmei. Esti pe acelasi nivel? Esti imbracat in blugi atunci cand ar fi trebuit sa fii imbracat in costum? Poti gafa la un interviu de angajare si daca mergi imbracat la costum cand toata echipa este in tinuta casual. Hainele cu care esti imbracat la un interviu de angajare spun daca te potrivesti sau nu mediului de lucru. Inainte de a merge la un interviu de angajare culege informatii despre firma si afla astfel de aspecte ale culturii organizationale.
2. Cunostintele tale sunt prea generale
Esti bun la toate, dar nu stii sa faci nimic in special. Inca nu ti-ai dat seama de ceea ce-ti doresti sau nu stii unde te-ai potrivi? La un interviu de angajare recrutorul poate considera acest lucru drept lipsa de scop si de directie in cariera. Pentru a combate aceasta impresie la un interviu de angajare, stabileste-ti foarte clar ce-ti place sa faci si ce nu. La nivelul opus se afla supracalificarea. Atunci cand participi la un interviu de angajare si experienta si abilitatile tale sunt la un nivel mai ridicat pentru acel job, angajatorul nu va risca sa te aleaga pentru ca apoi sa pleci dupa cateva luni pentru ceva pe masura competentelor tale.
3. Pari disperat la interviul de angajare
Ai grija ca la un interviu de angajare sa nu fii prea insistent si sa nu vorbesti prea mult. Totodata, evita sa fii nerabdator sau anxios. Pentru un intreviu de angajare reusit ar trebui sa asculti atent ceea ce spune recrutorul pentru a putea da un raspuns la obiect.
4. Referintele din CV nu te ajuta la interviu
Persoanele pe care le-ai ales sa iti scrie scrisori de recomandare stiu sa puna in evidenta acele calitati ale tale care sunt potrivite pentru jobul pe care ti-l doresti? Alege persoane din acelasi domeniu cu postul pentru care candidezi, pentru ca referintele sa te ajute la un interviu de angajare.
5. Ceri un salariu prea mare
Intereseaza-te inainte de un interviu de angajare de salariul oferit pentru joburi similare si pentru experienta care o detii. Verifica apoi puterea financiara a viitorilor tai posibili angajatori. La un interviu de angajare fii flexibil in negocieri. Cere si alte beneficii la un interviu de angajare daca salariul nu ti se pare suficient.
6. La interviu pari o persoana dificila
Pentru a ascunde diverse slabiciuni sau minusuri la un interviu de angajare, candidatii devin aroganti, isi pierd rabdarea sau prezinta alte diverse probleme de comportament. Angajatorii cauta persoane cooperante, cu care sa se poata lucra usor.
7. Ai starnit antipatii
In unele companii se cere parerea intregii echipe dupa un interviu de angajare. Multi participanti la un interviu de angajare cred ca experienta si abilitatile lor ii fac angajabili. De fapt, intr-un mediu in care se pune accentul pe lucrul un echipa, trebuie sa faci un efort pentru a fi placut de toti, chiar si de secretara.
8. Nu esti cel mai potrivit pentru job
Probabil printre ceilalti candidati se gasesc unii care s-ar potrivi mult mai bine pentru job. Asa ca trebuie sa folosesti fiecare interviu de angajare pentru a demonstra ca esti cel mai potrivit. De la felul in care esti imbracat pana la ceea ce spui sau faci, orice amanunt poate fi un plus sau un minus in comparatie cu ceilalti la un interviu de angajare.
Convinge angajatorul la un interviu de angajare ca indeplinesti cerintele de job: