O prima etapa in recrutare o reprezinta selectarea candidatilor pentru a fi chemati la interviu. Daca are de ales intre mai multe CV-uri primite de la candidati, angajatorul le va elimina din start pe acelea cu erori de format sau continut.
Afla care sunt semnalele de alarma intr-un CV care te pot face sa nu treci de aceasta etapa eliminatorie.
1. CV fara numar de telefon sau adresa. Daca nu poti fi gasit, nu poti fi angajat. Asa ca fii atent cand redactezi adresa si numarul de telefon: sa fie scrise corect si sa fie valabile.
2. CV neactualizat. Cu cat avansezi in cariera, dobandesti cunostinte si abilitati noi. Pentru a-ti mari sansele de a obtine jobul si pentru a da dovada de interes, actualizeaza-ti CV-ul de fiecare data cand ai un nou job, cand ai finalizat un curs sau ai dobandit noi aptitudini. In caz contrar, angajatorul poate considera ca CV-ul tau nu mai este de actualitate.
3. Pauze inexplicabile intre joburi. Daca de la ultimul tau job pana in prezent a trecut o perioada lunga de timp, va trebui sa ai o explicatie, care sa fie evidenta in CV: cursuri de perfectionare, facultate etc.
4. Motive ''nepotrivite'' pentru care ai plecat de la ultimul job. Evita sa specifici in CV motivele pentru care ai plecat de la un job sau altul, vei da evenutale explicatii la interviu. Oricum ar fi, nu aduce injurii fostilor colegi sau sefi, recrutorul ar putea considera ca vei proceda la fel si daca pleci de la ei.
5. CV-ul are fraze fara continut. Cuvintele de “umplutura” sunt usor de recunoscut in CV, asa ca elimina orice fraza care nu aduce un plus de informatie despre tine. Este de preferat sa ai un curriculum vitae de o pagina, dar cu maximum de informatie, decat sa plictisesti angajatorul cu un surplus nerelevant.
6. Asteptari salariale nerealiste. Daca salariul pe care il ceri in CV depaseste nivelul tau de cunostinte sau bugetul alocat pentru jobul respectiv, atunci vor renunta sa te mai cheme la interviu. Incearca sa te interesezi care este nivelul de salariu pentru respectivul job si afla resursele companiei inainte de a trece o suma de bani in CV.
7. Lipsa de seriozitate. Daca nu respecti minimum de cerinte, nu ai experienta in domeniu sau nu iei in serios procesul de cautare a unui job, nici CV-ul tau nu va fi luat in serios.
8. In CV nu ai obiective de cariera bine definite. Daca nu stii ce-ti doresti de la viata, nu esti sigur ca acesta este jobul pe care il vrei si nu-ti vei schimba planurile dupa trei luni de munca, este indicat sa iti definesti aceste aspecte inainte de a trimite un CV pentru un post.
9. Atitudinea negativa. Cum isi da seama un angajator de atitudinea ta fata de munca doar citindu-ti CV-ul? Exista semne care vorbesc despre felul in care te prezinti si, implicit, viziunea despre job: topica frazei, cuvintele folosite, propozitiile pozitive sau negative si impresia generala pe care o da aspectul CV-ului.
Atunci cand iti revezi CV-ul, gandeste-te ca in competitia pentru un job intra foarte multi candidati. In cateva ore, prin mainile unui angajator trec zeci de CV-uri. Din acest motiv, trebuie sa urmaresti si sa elimini orice informatie dintr-un curriculum vitae care ar putea sa fie un “semnal de alarma” in privinta ta.