Intr-un anunt de recrutare angajatorul construieste profilul candidatului ideal. Acest profil va fi folosit in procesul de selectie ca termen de comparatie si instrument de evaluare al candidatilor.
Pentru a fi angajat trebuie sa corespunzi acestui profil. Cum poti sa faci acest lucru fara sa fii nevoit sa joci teatru sau sa minti la interviu? Este foarte important ca pregatirea pentru interviu sa nu se faca asemeni pregatirii pentru un rol. Falsitatea poate fi descoperita pe de o parte, iar pe de alta parte nu este de dorit un post in care sa trebuiasca sa te prefaci continuu pentru a corespunde cerintelor curente.
De aceea pregatirea pentru un interviu trebuie sa inceapa analizarea profilului tipului de angajat pe care si-l doreste angajatorul. Informatii importante se pot obtine analizand atat postul oferit si domeniul de activitate, din care acesta face parte cat si textul anuntului, tonul si grafica acestuia (clasica sau nonconformista). De asemenea putem gasi informatii diverse despre companie si mediul de lucru de pe internet sau contactand, daca este posibil angajati ai firmei.
Observam ca aceste cerinte de ordin psihologic sunt cam aceleasi pentru majoritatea companiilor: dinamism, excelente abilitati de comunicare si relationare, prezenta agreabila, prezenta de spirit, creativitate, adaptabilitate, motivatie si determinare, spirit organizatoric, rezistenta la stres, initiativa, responsabilitate, constiinciozitate. La acestea, fiecare angajator aduce completari in functie de natura organizatiei, a oamenilor care deja lucreaza acolo si a planurilor de dezvoltare pentru viitor. De asemenea anumite caracteristici de personalitate sunt solicitate, de exemplu, pe aceiasi pozitie de contabil debutant, intr-o mare companie internationala, iar altele usor diferite, pentru o organizatie mai mica si mai putin pretentioasa.
Cum interpretam aceste cerinte? Ce inseamna, de exemplu, sa fii dinamic? Dinamismul va fi observat in tonusul general, in expresia corporala, in forta si fluiditatea miscarilor, in amploarea gesticii dar si ritmul exprimarii ori in capacitatea de a face rapid conexiuni, de a sesiza nuante, de a intelege usor un mesaj mascat. O persoana dinamica este o persoana plina de energie, dar fara sa fie agitata sau haotica.
Iata deci ce inseamna intelegerea profilului candidatului ideal si a cerintelor angajatorului. Pregatirea pentru interviu trebuie sa fie in fapt o exersare a propriilor abilitati, de aceea cunoasterea reala de sine si siguranta legata de calitatile reale de oferit este singura modalitate de a convinge. De asemenea pentru intelegerea postului si a cerintelor pe care va trebui sa le indeplinesti, trebuie sa vizualizezi sarcinile curente ale jobului respectiv, ce se cere concret, cu cate persoane vei veni in contact, care sunt resursele necesare. Poti folosi rezultatele ''cercetarilor'' tale si in scrisoarea de intentie. Vei mentiona astfel exact acele calitati ale tale ce corespund cerintelor postului.
Pentru a se adapta cerintelor postului, un candidat trebuie sa porneasca de la propriile calitati. In functie de profilul descris de angajator in anunt, el isi va structura prezentarea. Fluenta in exprimare, siguranta de sine, capacitatea de a construi un discurs complex, vocabular bogat si nuantat, simtul umorului, capacitatea de argumentare si sustinere a propriilor afirmatii se pot exersa.
Angajatorul cauta atat un anumit profil psihologic cat si unul profesional. Acest lucru inseamna ca este dispus sa faca rabat intr-un sens sau altul, de exemplu in ceea ce priveste experienta, daca gradul de compatibilitate intre post si viitorul angajat este foarte ridicat. Este foarte important pe cine aduce in companie, ce fel de om este cel cu care poate va lucra 8-10 ore zilnic, ce fel de om este cel de care va depinde realizarea unor proiecte.
In ce priveste cerintele generale, majoritatea companiilor vor oameni optimisti si motivati, asa incat fii sigur ca raspunsurile tale reflecta aceste calitati.