ARTICOLE

Cum ma pregatesc pentru cel de-al doilea interviu?

Cum ma pregatesc pentru cel de-al doilea interviu?

Primul si al doilea interviu pot fi diferite. Daca la cel de al doilea interviu de angajare, intervievatorii sunt aceiasi, vei fi avantajat de faptul ca acestia se vor simti mai confortabil in prezenta ta. Insa nu trebuie sa uiti ca, de aceasta data, ei vor avea alte asteptari. Prin urmare, ar trebui sa detii mai multe informatii despre companie si despre pozitia vizata. Ca si in cazul primului interviu, intrebarile pe care le adresezi vor viza, in continuare, compania, tendintele in industrie, liderii de piata, pozitiile cheie si competitia. Insa, la toate acestea, va trebui acum sa adaugi si intrebari legate de salariu si beneficii.

Daca, in schimb, la cel de al doilea interviu de angajare vei intalni intervievatori noi, trebuie sa tii cont ca acestia te vad, in fapt, pentru prima data. Pentru ei esti la primul interviu si se vor comporta ca atare. Diferenta fata de interviul la care deja ai fost consta in faptul ca noii intervievatori au auzit lucruri bune despre tine si se asteapta sa fii un candidat puternic. Insa depinde de tine sa ii convingi de aceasta.

Intrebarile tale la primul si la cel de al doilea interviu?

La primul interviu, intervievatorul va pune intrebari legate de pozitia vizata si de pregatirea ta. Tu vei pune intrebari despre ce este necesar sa faci pentru a ajunge in pozitia cheie pe care o vizezi pentru a incerca sa iti pui in valoare, o data in plus, experienta. Iata cateva exemple pentru primul interviu:
• Care sunt motivele cheie care justifica existenta acestei pozitii in companie?
• Descrieti primele 3 provocari pe care le voi intalni in acest job.
• Ce trebuie sa se intample ca dumneavoastra sa stiti ca ati angajat persoana potrivita?
• Care sunt obiectivele cheie care trebuie atinse in aceasta pozitie?
• Care sunt criteriile dupa care masurati un succes?

Intrebari pe care le pui in cel de-al doilea interviu de angajare:

• Descrieti 3 initiative ale companiei si cum interactioneaza cu pozitia vizata
• Care sunt cei mai puternici competitori?
• Ce tehnici (abordari) credeti ca vor avea cel mai mare impact?

Ca la orice interviu, asigura-te ca pui doua intrebari de incheiere la finele fiecarei intalniri:
- Care credeti ca sunt calitatile care ma recomanda pentru aceasta pozitie?
- Ce nelamuriri aveti despre pregatirea si experienta mea?

Schimba jocul

Cel de-al doilea interviu te va pune fata in fata cu persoane aflate mai sus pe scara ierarhica a companiei. Aceste persoane nu sunt specializate in interviuri dar, fiind mai stapani pe situatie, iti pot adresa intrebari neasteptate.

Pe masura ce inaintezi in procesul de angajare, poti trece prin mai multe tipuri de interviuri. Poti sa fii nevoit sa sustii interviuri in engleza, ti s-ar putea cere sa sustii o prezentare. Te poti intalni la interviuri cu mai multi intervievatori simultan, cu clienti ai companiei. De asemenea poti lua parte la simulari de vanzari, rezolvari de probleme, teste de personalitate frecvent intalnite la cel de-al doilea interviu.

Nu in cele din urma, banii!

La final, in cel de-al doilea sau chiar al treilea interviu poti, in sfarsit, sa discuti detaliat despre asteptarile tale salariale si despre o posibila data de incepere a activitatii.