ARTICOLE

Cuvinte potrivite la interviu: stii sa vorbesti despre tine?

Cuvinte potrivite la interviu: stii sa vorbesti despre tine?
Orice miscare in cariera presupune interactiunea cu multe persoane. Nu ai nicio scuza sa fii nepregatit intr-o conversatie despre experienta si aptitudinile tale. Cum te-ai descurca cu privire la experienta ta de munca intr-o discutie fata in fata cu un manager de resurse umane, o noua cunostinta din domeniul de interes sau cu un strain?

Multi dintre candidatii la diverse joburi se emotioneaza la interviul de angajare, se balbaie si nu isi gasesc cuvintele, chiar si la cele mai banale intrebari. Sunt altii care vorbesc incontinuu, dar care nu spun nimic concludent. Nu numai ca este evident ca nu s-au pregatit, dar transmit si mesajul ca nu stiu ce vor cu adevarat. Si nu aceasta este calea de a impresiona un recrutor.

Cand vorbesti despre tine, despre experienta ta si aspiratiile la job trebuie sa exprimi incredere, speranta si faptul ca te-ai pregatit serios. Noteaza-ti ideile de mai jos si scrie cateva fraze pozitive legate de ele:

1.
Locul tau de munca actual (nu doar titlul jobului, ci si ceea ce face diferenta pentru compania la care lucrezi).

2. Jobul pe care il vizezi.

3. Ce vrei sa faci cu cariera ta.

4. Beneficiile pe care le poti aduce companiei.

5. Cateva realizari majore si situatii cu care te-ai confruntat la munca si pe care le-ai depasit cu succes (fii succint si alege cateva situatii provocatoare diferite).
 
6. Lucrurile pe care le iubesti la domeniul tau de interes.

7. Motivele pentru care ai plecat sau vrei sa pleci de la actualul job.
 
Adauga cateva puncte relevante si specifice domeniului tau de activitate. Pune-te in postura managerului de resurse umane: ce ti-ai dori sa stii despre un candidat inainte de a-i face o oferta de angajare?
 
Scrie, redefineste si pune-ti in ordine gandurile in cate doua fraze potrivite fiecarui punct. Fa-le clare, simple, conversationale si incitante. Trebuie sa te simti confortabil atunci cand rostesti aceste cuvinte. Poti chiar sa le memorezi, daca ai impresia ca nu le vei putea recompune pe loc.

Punctul 7, cu privire la motivele pentru care pleci sau ai plecat de la ultimul loc de munca, poate solicita destul de multa atentie. Este o intrebare foarte importanta, care poate crea probleme, mai ales unor candidati nepregatiti. Nu fi un astfel de intervievat – ofera un motiv real si rational, sintetizat intr-un raspuns diplomatic si pozitiv, astfel incat sa nu lovesti in fostul angajator. Vorbeste despre oportunitati si schimbare.

Pregateste un discurs elevat

Nu sunt foarte multi aceia care pot spune clar si succinct cine sunt si ceea ce doresc pe plan profesional. Trebuie sa fii in stare ca timp de 20 de secunde sau chiar mai putin sa vorbesti relevant despre tine si munca pe care o poti face.

Acorda-ti timp

La un interviu de angajare, odata ce ai spus ceva, asa ramane. Asa ca acorda-ti timp si gandeste-te bine inainte de a da un raspuns. Daca ti se pare ca te blochezi, stai calm si nu arunca vorbele inainte doar pentru a umple tacerea. Incearca sa folosesti cateva trucuri sub forma unor fraze care te scot din incurcatura:

  • Sunt incatat ca m-ati intrebat asa ceva, este un subiect pe care voiam sa ma asigur ca il discutam astazi.
  • Ce coincidenta ca intrebati acest lucru! Dintre toate responsabilitatile mele curente, aceasta este una dintre cele mai placute.
  • Acesta este un punct important. Cred ca ati adus in discutie unul dintre aspectele esentiale ale muncii in acest domeniu.

Acum, dupa ce ai luat o gura de are, gandeste-te ce ai pregatit ca raspuns pentru o astfel de intrebare si formuleaza-ti clar ideile. Si nu uita vorbele lui Seneca: “Norocul este ceea ce se intampla cand pregatirea intalneste prilejul”.