ARTICOLE

CV Student - ghid pentru entry-level

CV Student - ghid pentru entry-level

Redactarea unui CV poate reprezenta o adevarata bataie de cap daca esti student sau proaspat absolvent si nu ai experienta in munca. Lipsa experientei este principalul motiv pentru care un student ezita in fata scrierii CV-ului. Totusi, daca esti in aceasta situatie, gandeste-te ca atat timp cat exista joburi pentru studenti sau proaspat absolventi, angajatorii se asteapta sa nu regaseasca experienta in CV-ul tau.

Un CV pentru entry-level nu inseamna neaparat penurie de informatii, dar nici nu trebuie sa reproduca istoria vietii tale. Incearca sa punctezi in CV ceea ce cauta angajatorii, ceea ce raspunde afirmativ la intrebarea: acest candidat va adauga valoare companiei mele?

Ai grija sa nu omiti nimic din continutul obligatoriu al unui CV pentru entry-level:

  • Date de contact. Aceasta sectiune esentiala a CV-ului trebuie sa fie usor de gasit si, mai ales, corecta gramatical si informational.
  • Obiectivul de cariera, punctul forte al unui CV de incepator. Pentru a putea realiza un obiectiv de cariera convingator in CV, trebuie sa stii mai intai ce vrei si pentru ce job candidezi. Redacteaza obiectivul in cateva randuri care sa includa jobul dorit si aptitudinile care te recomanda.
  • O lista de abilitati care te recomanda pentru domeniu sau pentru jobul in sine. Intr-un CV entry-level aptitudinile si competentele profesionale trebuie sa fie adecvate sectorului de activitate si trebuie sa convinga angajatorul ca esti capabil sa iti asumi responsabilitati.
  • Educatie. Incepand cu liceul, mai ales daca a fost intr-un domeniu asemanator, enumera in CV diplomele si premiile castigate la diverse concursuri scolare. Continua apoi cu facultatea, specificand cursurile la care ai invatat lucruri utile pentru postul pe care il vizezi.
  • Experienta de lucru. Poti folosi in CV toata munca voluntara pe care ai facut-o in timpul facultatii si perioadele de practica studenteasca. Poti mentiona in curriculum vitae si proiecte personale. Daca realizezi ca lista este foarte scurta, mizeaza pe celelalte puncte din CV.
  • Hobby-uri. Chiar daca par nerelevante in CV, daca sunt iesite din comun (in limita bunului simt) il ajuta pe angajator “sa te tina minte”.

Inainte de a incepe sa iti scrii CV-ul, analizeaza nu doar ce oferte de locuri de munca sunt pe piata, ci si ce abilitati se cer in mod obisnuit. Daca ai senzatia ca nu ai suficiente cunostinte sa “umpli” un CV, iata cateva elemente cu care iti poti imbunatati prezentarea:

  • caracteristici personale pozitive si mai ales potrivite pentru jobul dorit;
  • cursuri relevante in domeniu;
  • experienta si abilitati – internshipuri, voluntariat si joburi de vara;
  • premii si diplome in domenii complementare. Si, de ce nu, un curs la care ai obtinut rezultate deosebite.

Exprimarea si asezarea in pagina conteaza la fel de mult ca si continutul unui CV si spune multe despre tine. CV-ul trebuie sa fie usor de citit si de inteles si, mai important, usor de tinut minte. Un pic de originalitate face diferenta.

 Ce sa nu faci in CV: nu exagera, nu folosi termeni pe care nu esti sigur si nu te pierde in introduceri interminabile. Treci la subiect si pune accentul in CV pe abilitati si pe ce vrei de la cariera ta.

 De retinut este faptul ca un CV entry-level este necesar nu doar atunci cand pornesti la drum la sfarsitul facultatii, ci si atunci cand doresti sa schimbi domeniul in care lucrezi si sa o incepi o noua cariera.