Obtinerea unui
interviu de angajare este pasul necesar ca sa ai un job nou. Se intampla adesea ca, in ciuda unui
CV pe care tu il consideri potrivit pentru respectivul loc de munca, sa nu fii chemat la interviu. Iti prezentam o serie de factori care pot determina un angajator sa iti respinga sau ignore candidatura.
Daca in anunt exista cerinte specifice ale jobului de care tu nu tii cont si trimiti, oricum,
CV-ul, angajatorul va ignora, la randul sau, candidatura ta. Recrutorul pierde maximum 30 de secunde pentru “scanarea” unui curriculum vitae, iar daca esti subcalificat sau neportivit pentru postul respectiv, vei fi automat eliminat din lista posibililor participanti la interviu.
Foarte multi angajatori se plang de faptul ca primesc CV-uri care nu au nicio legatura cu jobul vacant, asa ca ai grija sa analizezi bine oferta de angajare inainte de a trimite un curriculum vitae.
Chiar daca ti se pare prea teoretica urmatoarea afirmatie, ea este valabila si in practica: angajatorii nu selecteaza CV-uri supracalificate pentru postul disponibil. O persoana supracalificata va fi demotivata in scurt timp, va solicita un salariu mai mare si va cere promovari pe care compania nu le poate oferi.
Ti se poate intampla sa ai nevoie disperata de un loc de munca, dar daca trimiti CV-ul la posturi inferioare pregatirii tale, risti sa nu fii chemat la interviu. Daca totusi consideri ca ai accepta si un job sub valoarea ta profesionala, atunci omite aspectele care te “supracalifica” si iti cresti sansele de obtinere a interviului.
Data veche de actualizare a CV-ului tradeaza dezinteres si informatie deficitara. Vrei sa obtii un interviu? Atunci actualizeaza-ti CV-ul inainte de aplicatie. Cu ocazia aceasta treci in revista si compatibilitatile tale cu jobul in cauza si analizezi felul in care raspunzi prin
curriculum vitae la cerintele din anunt.
Daca tu locuiesti in Bucuresti, dar in CV ai trecut adresa din buletin din localitatea X, angajatorul evita sa te cheme la interviu, mai ales ca, cel mai probabil, nu ai bifata optiunea de “disponibil pentru relocare”. Aducerea unui angajat din alt oras poate presupune un efort prea mare din partea angajatorului care este din ce in ce mai comod, mai ales ca numarul de candidaturi primite este din ce in ce mai mare
Daca la o oferta de job se primesc sute de CV-uri, candidatura ta se poate pierde printre celelalte. Sugestia este sa urmaresti mereu noile oferte si sa fii pregatit cu un CV, astfel incat sa aplici din primele zile de valabilitate ale anuntului. Iti cresti sansele ca CV-ul tau sa fie citit si sa fii chemat la interviu.
Probabil ai auzit de sute de ori ca angajatori vor experienta, chiar daca tu abia ai terminat facultatea. Pentru ca, din pacate, ai nevoie de locurile lor de munca, singura varianta este sa incerci sa le oferi experienta pe care o solicita. Intre doi candidati care au aceeasi varsta si au studii in acelasi profil, recrutorul il va chema la interviu pe acela care a lucrat din studentie si are ceva experienta. Incearca sa intri pe piata muncii cu
joburi part-time si stagii de practica inca din facultate, iti vei facilita accesul la joburi.
- Anunturi doar pentru reclama
Exista companii care posteaza anunturi de joburi doar pentru reclama. Intrucat Myjob, ca intermediar, nu poate diferentia acesti angajatori de cei care chiar fac recrutare, poti urmari daca iti este vizionat sau nu CV-ul.
Poti sa nu fii chemat la interviu pentru ca exista CV-uri mai potrivite decat al tau sau un candidat selectat anterior si care s-a intalnit deja cu angajatorul a obtinut jobul direct.