ARTICOLE

De ce nu te suna angajatorii

De ce nu te suna angajatorii
Chiar si in cele mai bune perioade cand erau numeroase locuri de munca vacante, trimiterea CV-ului putea echivala cu aruncatul in ocean a unui mesaj in sticla. Insa adesea erai sunat de companii. Acum, cu volumul mare de aplicatii, exista riscul nu numai ca sa nu iti fie vizualizat CV-ul, dar nici macar sa primesti vreun telefon.

Daca aplici de ceva vreme si CV-ul tau nu genereaza niciun telefon din partea angajatorilor, ar trebui sa iti regandesti strategia, sa afli motivele pentru care nu esti sunat si sa vezi ce solutii ai.  

1. Nu esti persoana potrivita

Esti bun, insa altcineva intruneste toate cerintele anuntului de job. Intr-o piata a muncii foarte tensionata si suprasaturata de personal disponibil, angajatorii au unde sa gaseasca exact persoana pe care si-o doresc.

2. Ai putea fi persoana potrivita, dar compania nu a ajuns la CV-ul tau

Atunci cand, pentru un anunt de joburi se primesc sute de CV-uri, este foarte usor ca propriul tau curriculum vitae sa fie ignorat. Mai mult, daca nu ai un CV actualizat care sa apara printre primele in lista in conditiile in care angajatorul se orienteaza in aplicatii printr-o filtrare, sansele scad considerabil.

3. Ai fi fost sunat daca ai fi respectat cerintele

Multe dintre anunturile de locuri de munca folosesc formulari care duc la ideea de obligativitate si nu la ideea de “ai un avantaj daca”. Spre exemplu, atunci cand se cere experienta 2-3 ani in contabilitate inseamna ca angajatorul chiar vrea sa regaseasca in CV-ul tau acea experienta ca sa te cheme la interviu. Altfel poate fi pierdere de vreme de ambele parti, iar tu nu vei face decat sa fii frustrat in continuare si sa te intrebi de ce nut e suna.

4. Te-ar fi putut alege pentru interviu daca CV-ul tau ar fi fost trimis pentru un job mai potrivit

CV supracalificat, subcalificat sau pur si simplu CV in care compania nu gaseste informatiile care sa fie potrivite cu cerintele jobului. Daca aplici pentru un job specific si stii ca nu prea esti potrivit, nu astepta sa fii sunat. Mai ales ca sunt cazuri in care angajatorul se intreaba daca ai citit macar anuntul de job.

5. CV-ul tau sau scrisoarea de intentie au nevoie sa ceva modificari

Felul in care arata CV-ul si scrisoarea de intentie pe care le trimiti la companii spune foarte mult despre tine si te poate descalifica pentru interviu. Chiar daca indeplinesti mare parte din cerinte, daca ai greseli de redactare, informatia este amestecata, nu ai trecut clar ce realizari ai sau, din contra, ai umplut pagini intregi de informatii, toate acestea pot fi motive pentru a nu fi sunat.

6. Jobul nu exista


Uneori, jobul fie dispare in urma unor reduceri de buget, fie este ocupat foarte repede. Compania nu il elimina si de pe site-ul de recrutare. In acest caz, chiar daca trimiti CV-ul, angajatorii nu mai sunt interesati. Exista posibilitatea ca CV-ul tau sa fie stocat intr-o baza de date pentru recrutari viitoare, insa acest lucru nu inseamna ca vei fi sunat.

Ce poti invata din toate aceste situatii?

Daca simti ca CV-ul tau se pierde intr-o mare de aplicatii si nu esti sunat ca sa participi la interviu, iata cateva lucruri pe care le poti face.
 
1. Contacteaza compania


Daca esti aproape sigur ca ai fi un potential angajat, contacteaza compania. Acest lucru inseamna sa te documentezi cu privire la firma angajatoare (pe internet este cel mai usor), sa obtii un numar de telefon sau chiar numele managerului de resurse umane. Abordarea poate fi de genul: “Va rog, da-ti-mi o adresa de e-mail/fax unde pot trimite CV-ul, astfel incat sa fiu sigur ca acesta ajunge la dumneavoastra direct si poate fi citit”.

2. Nu fi o pacoste

Daca ai avut un interviu si deja ai trimis o scrisoare de multumire, asteapta cel putin o saptamana pentru telefonul prin care ti se spune daca ai primit sau nu jobul. Unul sau doua e-mail-uri sunt in regula, insa daca nu te opresti, risti sa enervezi si sa pierzi orice avantaj obtinut la interviu.

3. Reciteste anuntul de job

CV-ul pe care l-ai trimis indeplineste toate cerintele? Sau pur si simplu speri sa impresionezi angajatorul astfel incat sa nu mai tina cont de ce anume cauta si sa te cheme sa te cunoasca? Adapteaza CV-ul la fiecare job la care aplici, documenteaza-te cu privire la companie si incearca sa nu pierzi nici timpul tau, nici pe cel al angajatorului.

4. Uita-te mai bine la CV-ul tau

Obtine o a doua opinie si o a treia. Ai vreo greseala? Ti-ai evidentiat bine abilitatile, experienta, realizarile? CV-ul tau arata ca esti profesionist?

5. Nu uita de networking

O recomandare din interior (a nu se citi pila, ci pur si simplu cineva care sa recomande managerului de resurse umane sa se uite la CV-ul tau) poate fi un ajutor in a obtine un interviu. Pastreaza contactul cu profesionistii din domeniul tau, dar si cu alte cunostinte sau prieteni, nu stii de unde apar oportunitatile.