Motivul sau motivele pentru care o persoana doreste sa-si schimbe locul de munca difera de la individ la individ. Cu toate acestea, indiferent care este motivul real pentru care vrei sa faci acest pas, modul in care raspunzi la aceasta intrebare este crucial in timpul interviului de angajare.
De ce isi doreste intervievatorul sa stie motivul plecarii de la actualul loc de munca?
Desi poate parea ireal, motivul pentru care doresti sa parasesti actualul loc de munca poate spune multe despre tine si despre cat esti de implicat in proiectele pentru care lucrezi. Astfel, intervievatorul isi poate da seama cat de implicat vei fi in jobul pe care ti-l pune la dispozitie, dar si care sunt scopurile si ambitiile tale pe termen lung.
De asemenea, modul in care raspunzi la aceasta intrebare (ezitand, sau din contra clar si cu profesionalism), il va ajuta sa-si construiasca o imagine a abilitatilor tale de comunicare verbala si non-verbala.
Cum sa raspunzi constructiv acestei intrebari
Cheia pentru a raspunde corect la aceasta intrebare nu este sa te concentrezi asupra a ceea ce iti place sau nu la actualul loc de munca ci ce iti doresti sa faci in continuare. Intervievatorul isi doreste sa afle cat de mult iti doresti sa te dezvolti, daca vrei si esti motivat sa inveti lucruri noi si sa evoluezi. Orice angajator isi doreste un candidat care sa gandeasca pozitiv, sa se concentreze asupra lucrurilor placute si sa-si doreasca sa devina din ce in ce mai bun. Iata asadar cum sa raspunzi la aceasta intrebare daca vrei sa obtii respectivul loc de munca:
Motivul: Nu mai ai ce invata la actualul loc de munca
Principalul motiv al plecarii de la un loc de munca, pe care trebuie sa-l evidentiezi este faptul ca nu mai ai ce invata la actualul loc de munca. Raspunsul nu trebuie sa fie unul vag, ci unul de genul: "Desi am invatat multe lucruri utile precum X si Y, sunt in cautarea unei oportunitati in care sa-mi pot extinde abilitatile si experientele in domeniu. Cred ca aceasta oportunitate mi-ar permite sa fac acest lucru, dupa cum am constatat din cercetarea mea despre compania dvs".
Motivul: te simti subevaluat
Daca acesta este motivul real pentru care vrei sa-ti schimbi locul de munca, trebuie sa formulezi un raspuns elaborat precum: "Sunt mandru ca am realizat X si Y lucruri la actualul loc de munca. Cu toate acestea, consider ca acum este momentul sa-mi folosesc cunostintele si abilitatile in cadrul altei companii pentru a avea mai mult succes si pentru a oferi mai multa valoare viitorului meu angajator. Dupa ce am citit descrierea postului pus la dispozitie in cadrul companiei dvs. consider ca voi putea performa in zonele X, Y si Z ".
Motivul: Vrei sa progresezi in rolul tau actual
Desigur, intervievatorul va intelege acest lucru, insa un raspuns vag nu te va clasa printre preferatii lui. Un raspuns elaborat va face insa diferenta. Un raspuns potrivit in acest caz este: "Desi am fost promovat la pozitia de lider in echipa, dupa multi ani petrecuti in cadrul companiei, structura afacerii a progresat dificil. Sansa de a aplica ceea ce am invatat la actualul loc de munca, fata de responsabilitatile mai extinse ale unui mediu inovator in acest domeniu constituie o oportunitate prea mare pentru a pierde".
Angajatorul tau te apreciaza la adevarata ta valoare si stie cand sa te incurajeze sau sa te laude pentru efortul depus? Daca nu, nu strica sa arunci un ochi pe lista de anunturi de angajare de pe MyJob.ro.