Ideea de a scrie un CV poate intimida pe oricine. Dar daca stii exact pasii pe care ii ai de parcurs e ''floare la ureche''! Iata ce ai de facut:
1. Determina ce fel de job cauti inainte de a incepe sa scrii CV-ul. Odata ce ti-ai stabilit scopul cautarii, poti construi CV-ul scotand in evidenta cunostintele, abilitatile si experienta care te recomanda pentru respectivul job. De aceea Obiectivul de Cariera este cel cu care incepi redactarea unui CV.
2. Gandeste-ti CV-ul ca pe un instrument de marketing. Cu alte cuvinte trebuie sa fie comercial, sa vanda. Gandeste-te ca esti un produs care trebuie promovat, iar angajatorii sunt potentialii cumparatori. Ceea ce ai de facut in continuare este sa construiesti o campanie de marketing determinand nevoile cumparatorilor si raspunzand la acestea. Daca ar trebui sa scrii un slogan publicitar despre tine, cum ar suna?
3. Construieste-ti CV-ul pentru a obtine in primul rand un interviu. Fa-l pe cel care citeste sa vrea sa afle mai mult. De aceea trebuie sa gasesti care este acea abilitate/ calitate care te face unic si despre care potentialii angajatori ar vrea sa afle mai mult. Odata chemat la interviu, fata in fata, va trebui sa il convingi ca tu esti omul potrivit!
4. Actiune nu vorbe! Nu este suficient faptul ca la fostul job ai fost responsabil si cu, sa zicem, indosarierea contractelor, daca aveai pe cineva care facea aceasta treaba pentru tine, astfel incat nu ai fost niciodata nevoit sa faci acest lucru. Atunci cand vrei sa arati ca stii sa faci un anumit lucru: precizeaza clar: ''am indosariat...''. Din acest motiv sunt recomandate verbele de actiune.
5. Vorbeste in cifre. Nu spune: ''am relizat multe contracte'', spune ''am realizat aproximativ 200 de contracte, aducand un venit de...''.
6. Bazeaza CV-ul pe punctele tale forte. Atat timp cat stii ce fel de job vrei, te informezi ce abilitati sunt cerute si plecand de la ele iti compui CV-ul.
7. Foloseste cuvinte cheie. Pentru a avea idee cam ce cuvinte cheie va folosi un angajator in cautarea sa, citeste anunturile de angajare si foloseste in CV-ul tau cerintele formulate de angajatori.
8. Arata ce stii. Prezinta ''schematic'' cunostintele de care dispui, urmand ca la interviu sa le dezvolti si sa le sustii. Adauga si cateva exemple.
9. Construieste un CV usor de citit. Foloseste propozitii si nu fraze! Ai grija la cursivitate.
10. Cere o a doua parere. Odata scris si revazut, da-l spre citire si altcuiva. O a doua persoana poate descoperi greseli pe care tu nu le-ai observat. Daca este vorba despre cineva din domeniul resurselor umane sau cu experienta legata de recrutarile in domeniul tau, e si mai bine.
Si nu uita ca entuziasmul si optimismul reprezinta sarea si piperul CV-ului tau!