Tine minte un lucru esential daca esti in cautarea unui job: angajatorilor nu le place sa piarda timpul cu interviuri de angajare. Ei pur si simplu vor sa gaseasca persoana potrivita pentru job si tu trebuie sa ii convingi ca esti cel de care au nevoie.
Daca presupunem ca persoanele care se prezinta la
interviu au abilitatile necesare ca sa poata efectua jobul pentru care candideaza, exista clar alti indicatori dupa care recruiterii se orienteaza. Persoana potrivita are:
- abilitatile potrivite
- atitudinea adecvata
- temperamentul si personalitatea in concordanta cu organizatia.
Angajatorii au nevoie de angajati care sa le faca viata usoara. Ei invata din greselile trecutului si incearca sa nu le repete.
Sa cauti un job inseamna un
proces de vanzare. In calitate de candidat la un
loc de munca trebuie sa iti dai seama cum sa te vinzi cat mai bine potentialului angajator. Tine minte ca oamenii nu cumpara produse, ci beneficii si caracteristici.
Asa ca, inainte de orice candidatura la
job, pune-ti urmatoarele doua intrebari:
- Care sunt lucrurile care ma definesc si ma diferentiaza de ceilalti si ce beneficii pot oferi unui angajator?
- Cum sa “impachetez” aceste lucruri intr-o forma atractiva si sa ma “vand” angajatorului?
CV-ul si
scrisoarea de intentie reprezinta ambalajul acestui pachet. Gandeste-te la procesul de recrutare atunci cand cumperi, spre exemplu, o punga de cereale. Ambalajul iti atrage atentia din punct de vedere vizual. Angajatorii trec printr-o situatie similara, de aceea CV-ul tau este atat de important. Un curriculum vitae trebuie sa fie clar, usor de citit, atractiv si curat (acest lucru inseamna corect din punct de vedere gramatical si fara multe insemane vizuale care nu transmit o informatie necesara). In conditiile in care ambalajul convinge angajatorul, vei fi chemat la un interviu.
Felul in care raspunzi la telefon atunci cand esti sunat sau raspunzi la e-mail in cazul in care esti contactat pe e-mail spune multe despre tine si poate determina angajatorul sa te taie din start de pe lista scurta.
Secretul vanzarilor porneste de la principiul: “Intodeauna stai aproape”. Este important cum te imbraci si cum te pregatesti. Multi angajatori considera ca felul in care te prezinti din punct de vedere vestimentar reprezinta ceva mai buna versiune a ta pentru acel job. In mod general, stilul conservator/clasic este cel mai potrivit in materie de imbracaminte, bijuterii si machiaj.
Nu aduce pe cineva cu tine la interviu. Chiar daca te-a condus pana la cladirea in care are loc intalnirea, roaga-l sa te astepte afara.
Gandeste-te cum sa raspunzi la intrebarile comune de la un interviu de angajare cu ceva vreme inainte. Nu spune angajatorului ca vrei acel job ca sa inveti cat mai multe, ci pentru ceea ce poti oferi ca sa aduci plus-valoare.
Nu uita sa “soliciti” jobul la final. Sa punctezi ca vrei cu adevarat acel loc de munca.
Sugestie strategica pentru un interviu de angajare Compara cerintele companiei si profilul angajatului lor cu ce experienta ai tu si cu ceea ce poti oferi. Ce atribute si realizari ale tale demonstreaza calitatile pe care respectivul job le solicita?
Pregatirea ta pentru un
interviu de angajare consta in a gasi modalitati de a face legatura intre tine si cerintele jobului intr-o masura plauzibila si convingatoare. Angajatorii stiu ca le vei spune ceea ce vor sa auda, de aceea au nevoie de cateva repere din trecutul tau care sa iti sustina pledoaria.
- Noteaza-ti exemple elocvente pe care sa le prezinti atunci cand vorbesti despre exeprienta ta.
- Gandeste-te la situatii pe care le-ai depasit si din care ai obtinut rezultate sau noi abilitati.
Toate acestea, combina-te cu prezenta ta agreabila si dorinta de a te angaja iti vor asigura succesul la orice interviu de angajare.