ARTICOLE

Intrebari la interviu: Ce ai face daca...

Intrebari la interviu: Ce ai face daca...

Modul in care un candidat a rezolvat diverse situatii in trecut ii demonstreaza calitatile si prezice modul in care se va comporta in viitor in situatii similare. De aceea, in cadrul unui interviu, pe langa intrebarile generale de genul “Povesteste despre tine!”, apar intrebari mult mai la obiect care privesc anumite aspecte ale muncii ce urmeaza a fi desfasurate.

In cazul intrebarilor generale e mult mai usor sa iesi cu “basmaua curata” povestindu-i angajatorului ceea ce crezi ca ar vrea sa auda si periind putin realitatea. Insa, atunci cand esti intebat cum te-ai descurcat in situatia x sau daca ai avut vreodata de-a face cu situatia y si cum te-ai comporta intr-un caz similar, e mult mai greu de intuit ce fel de raspuns ar trebui sa dai.

O alta intrebare care apare in acest caz este de unde stie angajatorul ca te vei comporta intr-o anume situatie asa cum ai spus la interviu? Ei bine, la acest tip de intrebari este mai greu sa dai niste raspunsuri mult diferite modului in care gandesti si actionezi in mod obisnuit. Mai ales ca, de cele mai multe ori, esti rugat sa argumentezi o anumita decizie si sa descrii pasii rationamentului tau.

Atunci cand intervievatorul formuleaza respectivele intrebari cauta sa puna in lumina anumite experiente, comportamente, cunostinte, abilitati si deprinderi care sunt apreciate in compania sa, cum ar fi: gandirea critica, capacitatea de a lua decizii de unul singur, dorinta de a invata si de a se autoperfectiona continuu, capacitatea de a calatori mult, increderea in sine, capacitatea de a lucra intr-o echipa sau profesionalismul.

Acest lucru trebuie avut invedere in pregatirea ta pentru interviu. Nu poti sti sigur ce fel de comportament isi doreste de la tine angajatorul intr-o anumita situatie, dar poti afla care sunt calitatile pe care le apreciaza. In principiu, vizeaza rezultatele pe termen lung atunci cand iti formulezi un raspuns!

Urmatoarea intrebare care apare este daca ar trebui sa-ti pregatesti un arsenal de situatii, de povesti pe care sa le ai la indemana in caz de nevoie? Si dupa ce criteriu sa le alegi? In primul rand trebuie sa alegi situatii defavorabile, negative si anume niste “crize” pe care le-ai rezolvat cu succes. Asta pentru ca astfel de situatii va alege si angajatorul. El vrea sa stie cum te descurci in situatiile dificile.

In al doilea rand, iti poate fi de folos sa stii ce domenii ar putea viza intervievatorul. El poate adresa intrebari privind:

1. Competentele tehnice. De exemplu: ”Povesteste-mi o situatie in care tu si colegi tai nu aveati cunostintele necesare pentru a o rezolva. Ce solutie ati gasit?”

2. Lucrul in echipa: ”Ti s-a intamplat sa fii nevoit sa lucrezi cu un coleg care nu era de acord cu ideile tale? Cum te-ai descurcat?”

3. Capacitatea de analiza: ”Care sunt pasii pe care ii urmezi pentru a lua o decizie?”

4. Capacitatea de adaptare la diverse situatii: ”Ce faci daca munca ta este afectata de o problema care nu face parte din aria ta de autoritate?”

5. Nivelul de profesionalism: ”Ai momente in care nu esti satisfacut de felul in care ai rezolvat o anumita problema?”

6. Motivatia de a munci: ”Cu ce tip de sef te-ai impacat cel mai bine pana acum? De ce?”

7. Spirit de initiativa: ”Da-mi exemplu de proiect personal pe care l-ai pus in practica.” Sau “Ai fost nevoit vreodata sa faci mai multe lucruri in acelasi timp? cum te-ai descurcat?”

8. Abilitatea de autoperfectionare: ”Ce tehnici foloseai in facultate pentru a retine diverse date?

9. Abilitati de organizare: ”Cum determini care sunt activitatile care ar trebui sa aiba prioritate in programul tau?” PONT: “urgentele au prioritate” nu e un raspuns potrivit. De ce? Aflati in articolul nostru despre Managementul Timpului.

10. Abilitatile de comunicare: ”Cum iti dai seama daca interlocutorul nu este de acord cu ceea ce spui inainte de a-ti da un raspuns?”

11. Abilitatea de a raspunde cerintelor clientilor: ”Care a fost cel mai dificil client cu care ai avut de-a face? Cum te-ai descurcat?”

12. Aservitatea: ”Ce faci daca realizezi ca persoana cu care trebuie sa negociezi un contract nu te place din start?”

Daca doresti sa pregatesti de acasa niste exemple, evita-le pe cele in care ai rezolvat cu bine o situatie pacalindu-ti fostul sef sau folosindu-te de slabiciunile unui coleg. Si, nu in ultimul rand, daca ti se cere sa dai un exemlu de situatie in care ti-ai demonstrat o anumita calitate si nu-ti vine nimic in minte, poti sa recunosti acest lucru si sa explici cum te-ai comporta in mod general.