Cand te prezinti la un
interviu de angajare, pe langa raspunsurile pe care le dai la intrebarile recruiterului, materialele de prezentare, atitudinea, comunicarea non-verbala si aspectul tau sunt elemente care conteaza mult in decizia finala. Sunt lucruri care se iau in considerare si carora poate nu le dai suficienta atentie. Ca sa iti valorifici toate sansele pentru job, tine cont de urmatoarele:
1. Lucrurile mici conteaza Oricat de bine ar arata
CV-ul tau, oricat de multe studii ai, daca se strecoara mai mult de o greseala de ortografie, poti fi discreditat. Chiar daca tie iti poate parea un lucrul mic, exista angajatori care dau importanta felului in care te prezinti din punctul de vedere al redactarii.
2. Timpul de reactie Recruiterii dau atentie la cat de repede raspunzi la intrebari, daca tonul tau este firesc sau iti cauti cuvintele ca si cum ai fi invatat pe de rost niste raspunsuri standard pentru interviu. Mai mult, daca ti se solicita prin telefon sa revii cu un raspuns pe e-mail, timpul de reactie poate fi decisiv.
3. Cata incredere poate avea angajatorul in tine? Daca spui ca trimiti datele pentru obtinerea de referinte intr-o zi, ar fi cazul sa iti respecti cuvantul. Altfel pari neserios.
4. Directiile de urmat Daca in cerintele de job se specifica experienta obligatorie de 3 ani in domeniu, iar tu trimiti
CV-ul, desi nu esti potrivit, vei fi clar descalificat. Daca in timpul interviului ti se cer anumite lucruri punctuale, iar tu nu le poti face exact, impresia este ca nu vei putea urma directiile nici la job.
5. Intrebarile pe care le pui Daca ai o intrebare sau chiar niciuna pentru potentialul angajator, exprimi dezinteres. Daca te-ai documentat putin despre companie, vei avea o serie intreaga de intrebari posibile la interviul de angajare, de la stilul de management si cultura organizationala si pana la felul in care compania intentioneaza sa promoveze noile produse.
6. Entuziasm Putin entuziasm pentru un potential
job poate convinge angajatorul ca vrei sa fii angajat. Chiar daca esti obosit dupa atata asteptare sau dupa interviuri care te-au dezamagit, incearca sa te implici putin, ca sa ti se acorde credit.
7. Interviul telefonic nu este o discutie intre prieteni Atunci cand recruiterul vrea sa isi dea seama de personalitatea ta, apeleaza adesea la un interviu telefonic. Chiar daca pare mai putin oficial, incearca sa nu fii extrem de familiar si sa pastrezi o atitudine profesionista.
8. Scrisoarea de intentie si obiectivul de cariera Daca tot te obosesti sa le completezi, macar personalizeaza-le pentru fiecare aplicatie in parte. Pomeneste elemente din cerintele anuntului, titulatura jobului sau orice alt aspect care exprima ca efortul tau nu a fost doar unul de copiere sau trimitere automata.