Teoretic, fiecare intrebare care iti este adresata la un interviu de angajare isi are rostul. Totusi, atunci cand se trage linie, candidatul ales va fi cel care raspunde pozitiv si argumentat la urmatoarele trei intrebari (fie ca ele sunt puse in forma aceasta sau „imbracate” altfel):
Atat. Doar acestea trei. Daca stai sa te gandesti bine, toate intrebarile primite la un interviu de angajare conduc catre aceste aspecte esentiale. Fiecare intrebare poate fi pusa in forme diferite, fiecare recruiter poate alege propriile cuvinte prin care sa exprime aceleasi idei:
Esti capabil sa faci acest job? – Abilitati
Abilitatile despre care esti intrebat la un interviu de angajare nu se refera doar la cele tehnice (stii sa faci un lucru sau altul), ci si la puncte tari de relationare sau leadership. Bineinteles, doar prin citirea CV-ului un angajator nu poate fi sigur de abilitatile tale, te va chema la interviu sa le probeze. Si, pe langa testele specifice (fie ca sunt de inteligenta sau se refera la specificul jobului), simpla interactiune poate raspunde la intrebarea daca esti capabil sa lucrezi in postul pe care il soliciti.
Vei iubi acest job? - Motivatie
Daca esti la inceput de cariera, vei dori mai degraba sa interactionezi si sa inveti, chiar daca la inceput perspectiva unui salariu bun te poate atrage. Daca nu iti place ceea ce faci, mai devreme sau mai tarziu vei renunta sau vei face prost acest lucru. De aceea entuziasmul pe care il arati, acel gram de pasiune pentru domeniu si dorinta de a obtine jobul vorbesc despre sansele sa iti iubesti noul loc de munca.
Vom putea lucra cu tine? - Potrivire
Potrivirea la un loc de munca inseamna integrare in echipa si asimilarea culturii organizationale a companiei. Aceasta interactiune cu ceilalti colegi nu poate fi masurata la un interviu de angajare, dar in functie de felul in care dezvalui ca lucrezi, prin raspunsuri la diverse intrebari, ii poate spune recruiterului daca te vei potrivi sau nu in companie.
De aceea este indicat sa te documentezi putin inainte de interviu si sa vezi daca vei vrea sa lucrezi cu adevarat acolo. Te scuteste ori de un drum la interviu, ori de mult stres ulterior, in cazul in care reusesti sa convingi in prima instanta. Bineinteles, sunt lucruri pe care le poti cunoaste cu adevarat doar lucrand efectiv in companie, dar poti sa stii dinainte daca ti se potriveste un anumit program, o anumita ierarhie in echipa sau un tip de birocratie.
Pregatirea pentru interviul de angajare
Inainte de orice interviu, gandeste-te bine cu ce abilitati te prezinti, ce te motiveaza si cum ai vrea sa arate echipa in care te integrezi sau compania in care vrei job.
Ce faci concret:
Totul se reduce la a lua in serios orice aplicatie. Trimite CV-ul doar dupa ce ai analizat foarte bine jobul, ca sa ai sanse sa fii chemat la interviu. Apoi informeaza-te si fii pregatit pentru interviul de angajare.