ARTICOLE

Mituri si realitati in cautarea de locuri de munca

Mituri si realitati in cautarea de locuri de munca
Intalnesti zi de zi diverse conceptii, mai mult sau mai putin realiste, despre strategiile utilizate in cautarea de joburi. Nu este surprinzator ca multe dintre acestea sunt mituri care inca mai au putere sa convinga pe cineva. Citeste o serie de afirmatii comune care nu isi mai au corespondent in realitate in legatura cu CV-ul, scrisoarea de intentie sau interviul de angajare.
 
Mit: Ar trebui ca la obiectivul de cariera sa descrii jobul ideal astfel incat recrutorii sa isi dea seama daca vei fi multumit in organizatia lor.
 
Realitate: Managerii de resurse umane nu sunt interesati de multumirea ta generala. Vor sa stie cum ii vei face pe ei fericiti prin contributiile tale la obiectivele companiei. Foloseste sectiunea de Obiectiv de cariera din CV ca sa scrii cine esti, ce educatie ai, ce experienta si abilitati ai si cum pot aduce, toate acestea, valoare in organizatie.

Mit: CV-ul tau trebuie sa ofere cat mai multe detalii despre experienta ta de munca pentru a convinge recrutorul sa te angajeze.

Realitate: CV-ul este menit sa iti obtina interviul de angajare, nu jobul. Vei scrie in curriculum vitae informatii relevante prin care sa iti promovezi valoarea. Rolul CV-ului este sa creeze acea curiozitate necesara ca angajatorul sa vrea sa afle mai multe si sa te  cheme la interviu.
 
Mit: Un curriculum vitae cu un design elaborat si font-uri deosebite te va diferentia de multime.

Realitate: Ar putea sa creeze diferenta, insa nu in sensul pozitiv. Felul in care arata CV-ul tau trebuie sa fie placut, insa indeajuns de “curat” ca sa poata fi citit, copiat, trimis prin fax sau prin e-mail.

Mit: Cititorul va fi inseajuns de destept sa inteleaga ca experienta ta este indeajuns de aproape de ceea ce cauta, chiar daca tu te-ai exprimat altfel.
 
Realitate: Traim intr-o era a tehnologiei. Primul “cititor” al CV-ului tau poate fi o aplicatie software programata sa selecteze in functie de anumite cuvinte cheie. Cand aplici la un job, ai grija sa treci in CV cuvintele cheie care exista in anuntul de angajare.  

Mit: Nimeni nu mai citeste scrisori de intentie, deci nu are niciun sens sa trimit una.

Realitate: Este adevarat ca unii dintre recrutori nu citesc scrisori de intentie, insa cei mai multi o fac. O scrisoare de intentie bine scrisa serveste ca “incalzire” pentru CV-ul tau. In evidentiezi punctele tari si il determini pe angajator sa iti citeasca CV-ul. In plus, o scrisoare de intentie este un exemplu al capacitatilor tale de comunicare. Chiar daca nu este citita, denota interesul tau pentru job si acest lucru conteaza la obtinerea unui interviu.

Mit: O privire la site-ul companiei este o buna pregatire pentru interviu.

Realitate
: Acesta este doar varful aisbergului. Nu te uita doar, ci analizeaza toate informatiile care iti pot completa imaginea despre organizatie. Vezi ce aparitii a avut in presa, intreaba cunostintele ce stiu despre companie. Daca iti faci temele in mod corespunzator vei avea numai avantaje, pentru ca exista destui candidati care nu se obosesc sa le faca.

Mit: La un interviu, angajatorul detine toata puterea si tu esti la mila intrebarilor lui.

Realitate: Ar trebui sa fie o strada cu doua sensuri. La un interviu de angajare bun, candidatul ar trebui sa puna la fel de multe intrebari ca si recrutorul. Pe langa intrebarile clasice legate de responsabilitatile pe care urmeaza sa ti le asumi la job, poti solicita si informatii legate de abilitatile necesare ca sa ai succes in respectivul post.

Mit: Cei mai calificati, experimentati si cu cele mai adecvate studii obtin locul de munca.
 
Realitate: Poti obtine angajarea daca te prezinti ca pe o solutie la problemele angajatorului. Convinge-l ca ai abilitatile potrivite, atitudinea corecta si competentele de a-ti asuma responsabilitatile si noua ta “realitate” va fi chiar un nou job.