O scrisoare de recomandare vine sa confirme impresia pe care angajatorul deja si-a facut-o despre tine la interviu. Atunci cand candidezi pentru un job este indicat sa ai, pe langa CV-ul printat, si cel putin o scrisoare de recomandare cu ajutorul careia, pe masura ce discutati despre activitatea ta de pana acum, poti sa-ti argumentezi afirmatiile. Chiar daca nu este obligatoriu, pentru a iti spori sansele sa obtii postul dorit, fii pregatit cu o scrisoare de recomandare sau cel putin cu datele unei persoane care si-a dat acrodul de a fi contactata pentru a da referinte pentru tine.
Nu uita! Persoana care iti da o scrisoare de recomandare poate fie un fost sef, din acelasi domeniul de activitate in care este jobul actual sau o persoana care poate da referinte pentru tine cu privire la abilitatile si cunostintele necesare locului de munca pe care ti-l doresti.
Fii pregatit ca, atunci cand mergi sa soliciti o scrisoare de recomandare, sa fii in stare sa o scrii singur. Pentru aceasta trebuie sa cunosti cerintele domeniului tau si, in acelasi timp, sa fii obiectiv intr-o scrisoare de recomandare in privinta atuurilor tale. Ce-ai vrea si ce ar trebui sa se regaseasca intr-o scrisoare de recomandare despre tine?
Orice scrisoare de recomandare trebuie sa contureze, sincer si la obiect, profilul tau personal si profesional. Daca iti redactezi singur respectiva scrisoare de recomadare, noteaza mai intai 3-4 puncte forte si ai grija sa fie bine evidentiate prin exemple, ca angajatorul sa fie convins de justetea afirmatiilor tale. Evita exagerarile de orice fel si exprimarile stereotip intr-o scrisoare de recomandare pentru ca anuleaza “efectul benefic”.
Ce trebuie sa cuprinda o scrisoare de recomandare:
O scrisoare de recomandare nu trebuie sa depaseasca, ca lungime, o pagina si este de preferat ca ea sa fie scrisa de mana.
Pe post de scrisoare de recomandare se pot folosite si evaluarile primite in timpul practicii studentesti, redactate de seful departamentului in care ai facut practica, semnate si stampilate.
In cazul in care ai deja o scrisoare de recomandare sau chiar mai multe, dar este prea generala sau nu se potriveste cu jobul pe care il vrei, roaga sa fie revazuta de catre autor, explicand in ce consta noul loc de munca, care sunt exigentele si cerintele. Dupa ce ai obtinut o scrisoare de recomandare, nu uita sa multumesti pentru ajutor. Mentioneaza, de asemenea, ca te bazezi in continuare pe autori in cazul unor verificari suplimentare.
Te intreabi poate cum sa soliciti o scrisoare de recomandare de la un sef de care abia ai scapat.
Importanta nu este sa detii o scrisoare de recomandare, ci eficienta ei!