ARTICOLE

Tu ce atitudine ai la interviu?

Tu ce atitudine ai la interviu?
Ideea acestui articol a pornit de la plangerile catorva recrutori cu privire la o serie de candidati. In general, in comentarii si pe forum cei care isi cauta un job se plang ca nu sunt tratati corespunzator, ca intotdeauna primeste jobul cel care are pile, ca li se pun aceleasi intrebari standard. Intr-o confruntare de acest gen trebuie privite ambele fete ale monedei.

Un interviu de angajare nu este o lupta cu adversarul recrutor, ci o intalnire prin intermediul careia te prezinti, iti comunici abilitatile si dorintele vizavi de job si, totodata, afli tot ce te intereseaza despre pozitia vacanta. Atitudinea pe care o ai la interviu poate decide rezultatul final al intalnirii.



Repere pentru un comportament potrivit la interviu

Fii parolist

Nu intarzia la interviu, ca dupa sa inventezi tot felul de motive ca sa te scuzi. Daca ai o problema si iti dai seama ca risti sa intarzii, suna si anunta intarzierea sau reprogrameaza. Recrutorul are, la randul lui, un program pe care trebuie sa il respecte, mai ales daca nu esti unicul candidat chemat la interviu.

Ai incredere in tine

Daca ai fost chemat la interviu inseamna ca valoarea ta profesionala este recunoscuta. Fii increzator si prezinta-ti experienta si abilitatile in cel mai bun mod posibil. Stapaneste-ti emotiile – recrutorul din fata ta este om, iar intalnirea are rolul de a te cunoaste mai bine, deci o oportunitate de promovare pentru tine.

Ai incredere in recrutor

In conditiile in care pornesti cu ideea ca persoana din fata ta este doar o “domnisoara de la HR” care citeste niste intrebari standard doar pentru a se afla in treaba, interviul este ratat din start. Acorda, cel putin, prezumtia de nevinovatie. Fii deschis fata de persoana care te intervieveaza si trage concluziile dupa ce se incheie interviul.

Recrutorul, partenerul tau de discutie

Intervievatorul este partenerul tau de discutie, nici superior, nici inferior tie. Rostul interviului este de cunoastere reciproca. Abordeaza discutia relaxat, vei avea mai multe sanse de reusita!

Intervievatorul isi face jobul

Intrebarile pe care recrutorul ti le pune fac parte din sarcinile sale la locul de munca. Prin dialog, la interviu ti se ofera sansa de a te prezenta intr-o lumina favorabila, constientizeaza fiecare rol in parte si profita de moment.

Nu desconsidera intrebarile uzuale

Intrebarile pe care ti le pune recrutorul pot fi comune: le-ai mai intalnit si la alte interviuri, citesti despre ele pe internet etc. Nu desconsidera intrebarile uzuale ca fiind un “sablon” pe care sa il ignori. Raspunsurile la aceste intrebari au rolul de a furniza informatii necesare recrutorului pentru a selecta candidatii.

Exemple:

De ce ar trebui sa te alegem pe tine? Intreaba-te de ce ai aplicat pentru acel job, ce te face sa fii candidatul perfect pentru aceasta pozitie, cum poate castiga campania angajandu-te pe tine, ceea ce ai de oferit, cum te-ai descurca la noul job. Iata o sansa prin care te poti promova, deci profita de ea!

Care sunt punctele tale slabe? Nu spune: nu am. Oricine are puncte slabe si este nevoie de curaj pentru a recunoaste acest lucru. Spune ceva relevant, insa nu indeajuns de important pentru jobul pe care il doresti si transforma-l in ceva pozitiv.

Nu subestima/supraestima varsta recrutorului

Trebuie sa ai in minte imaginea pe care ti-o conturezi in fata angajatorului. Manipuleaza pozitiv raspunsurile, ca sa ai avantaj concurential. Scopul tau este sa obtii jobul, nu sa evaluezi recrutorul.

Intrebarile puse la interviu iti obtin informatii despre job si companie

Nu intreba doar pentru a a-l pune pe recrutor in situatii dificile. Puncteaza ceea ce vrei sa afli, ca sa iti atingi scopul. Daca interesul tau este sa infrangi recrutorul, nu inseamna ca vei putea obtine si jobul.

Intrebarea care surprinde

Esti surprins de o intrebare? Nu intra in panica. Daca nu ai un raspuns pregatit anterior spune acest lucru: “Nu am un raspuns pregatit, dar daca analizez acum intrebarea cred ca…” Recrutorul poate aprecia mai bine un raspuns spontan in comparatie cu unul analizat si studiat indelung.