ARTICOLE

Tu stii cate tipuri de interviuri exista?

Tu stii cate tipuri de interviuri exista?

1. Stii cate tipuri de interviuri exista?

Interviul este adesea la fel de stresant atat pentru candidat cat si pentru intervievator. Interviurile difera ca si concept in functie de ce isi doreste intervievatorul sa afle despre candidat, dar si in functie de domeniul in care activeaza compania respectiva.


2. Tipuri de interviu

Pentru a trece mai usor peste un interviu este important sa stii ce tipuri de interviuri exista, pentru a fi pregatit pentru orice situatie:

 

a. Pre-interviul

Pre-interviul are rolul de a face o selectie rapida printre candidatii alesi in urma analizarii CV-urilor primite de companie. Aceste pre-interviuri pot fi de mai multe tipuri:

Interviu telefonic

Interviul telefonic este un mod eficient de a efectua o examinare inițială. Acesta ajuta atat intervievatorul cat si candidatul sa afle daca sunt interesati sa continue cu un interviu fata in fata. Interviurile telefonice ajuta la economisirea timpului pentru ambele parti implicate.

 Interviu pe calculator

Interviul pe calculator implica raspunsul la o serie de intrebari cu raspunsuri multiple, cu scopul de a evalua cunostintele candidatului. Acesta este rugat de departamentul de HR sa acceseze un anumit site si sa raspunda la chestionar. In functie de rezultate intervievatorul va afla daca are rost sau nu sa continue interviurile cu persoana respectiva.

Interviuri video

Mai mult de jumătate dintre cele mai mari companii americane utilizează deja videoconferințe ca alternativă la întâlnirile față în față. Acestea au inceput sa fie utilizate si de companiile din Romania, in special in domeniile IT.

b. Interviuri de angajare

Dupa ce candidatii trec de pre-interviu, urmeaza interviul de angajare. Si acestea pot fi de mai multe feluri dupa cum urmeaza:

Interviu fata in fata

Acesta este cel mai popular tip de interviu si are loc intre candidat si, de cele mai multe ori, cel care urmeaza sa-i fie superior direct. Dupa acest tip de interviu, atat candidatul cat si angajatorul afla daca sunt compatibili si ar putea lucra sau nu impreuna.

Interviu in serie

Interviurile in serie au loc in companiile mari. Astfel, intr-o singura zi, un candidat are interviu cu mai multe persoane aflate in pozitii de conducere, din compania respectiva. Intalnirile au loc pe rand, cu fiecare superior in parte. La final acestia se aduna si discuta despre experienta avuta si decid daca persoana intervievata poate fi angajata sau nu.

Interviu secvential

Acest tip de interviuri sunt similare cu cele in serie, cu deosebirea ca intalnirile au loc in zile diferite. Ba mai mult, pot avea loc la distanta de cateva saptamani sau chiar luni.

Interviu cu toti intervievatorii

In cadrul acestui tip de interviu, candidatul se intalneste cu toti intervievatorii in acelasi timp. Acestia ii testeaza abilitatile interpersonale, calificarile si modul in care pot rezolva diverse situatii. Este un interviu intimidant pentru orice candidat, mai ales ca trebuie sa mentina contact vizual cu toti intervievatorii si sa comunice individual cu fiecare in parte.

Interviu de performanta

Interviul de performanta are loc inaintea angajarii. In cadrul acestui interviu, candidatul este supus unui role-play. Astfel, acesta trebuie sa rezolve o problema sau mai multe. In general problemele cu care se vor confrunta in cadrul functiei pentru care aplica.

Interviu de stres

Multe companii apeleaza la interviul de stres, mai ales daca postul pentru care aplici este unul stresant. In cadrul interviului este testata rezistenta la stres a candidatului si modul in care acesta reactioneaza.

Sursa foto: www.freepik.com