ARTICOLE

4 intrebari si raspunsuri pentru cariera ta

4 intrebari si raspunsuri pentru cariera ta
Sunt momente in cariera cand simti nevoia de o schimbare, cand stii ca trebuie sa obtii ceva care sa te motiveze in continuare sau, pur si simplu, cand trebuie sa iesi din rutina.Ti-am pregatit mai jos cateva raspunsuri la niste intrebari pe care ti le pui in legatura cu viata ta profesionala.

  • As vrea o marire de salariu. Este in regula sa cer una?
 
Lasa bunul simt sa iti dicteze de cate ori iti doresti o marire de salariu. Daca in compania in care lucrezi s-au anuntat reduceri de buget si profit in descrestere, probabil nu este cel mai bun moment sa ceri o marire. Insa daca firma sta pe pamant solid, solicita marirea de salariu pe care o meriti.

Cand te intalnesti cu seful tau, bazeaza-ti cererea pe realizarile si performanta ta, nu pe necesitatile tale. Pe cat posibil, cuantifica valoarea contributiei tale in companie. Daca seful iti respinge cererea, intreaba-l ce pasi trebuie sa urmezi ca sa obtii marirea dorita.

  • Nu imi place locul de munca. Este un moment bun sa plec?

Da si nu. Desi rata somajului se mentine ridicata si unele companii inca mai concediaza, piata de locuri de munca pare sa isi revina putin. Specialistii IT, inginerii, juristii, specialistii in vanzari si cei in finante gasesc cele mai multe joburi vacante in domeniul lor.

Daca nu faci parte dintre acesti specialisti, cauta oportunitatile inainte de a pleca de la actualul job sau pur si simplu incearca sa mai gasesti resurse de automotivare pana cand piata isi revine. Pastreaza-ti CV-ul mereu actualizat si vizibil, astfel incat companiile sa te poata gasi. In acelasi timp, extinde-ti reteaua de contacte profesionale.

  • Nu am muncit timp de sase luni. Cum imi reincep cautarea de locuri de munca?

In primul rand, asigura-te ca nu iti limitezi cautarile. Pe langa site-urile de joburi, exista si retele sociale, fie ele online, fie prin telefon sau fata in fata, atunci cand reiei legatura cu fosti colegi, prieteni, cunostinte. Povesteste-le tuturor despre ca iti cauti un job. Nu stii niciodata cine iti poate oferi informatiile de care ai nevoie.

Totodata, asigura-te ca iti adaptezi CV-ul si scrisoarea de intentie de cate ori aplici la un job. Foloseste-te de cerintele si responsabilitatile trecute in anuntul de recrutare. Si, mai presus de toate, incearca sa iti mentii o atitudine pozitiva. Cautarea de joburi poate fi frustranta, insa nu lasa ca acest lucru sa se vada atunci cand interactionezi cu angajatorii.

  • Am primit o oferta de job, dar salariul este mic. Este in regula sa negociez?

Ai putea fi surprins sa afli ca raspunsul este da. Exista recruiteri care negociaza cu conducerea companiei remuneratii mai consistente pentru candidatii calificati. Profesionistii cu abilitati cerute de piata au cele mai multe atuuri in negocierile de salariu.

Inainte de a lua in considerare oferta de job, asigura-te ca iti stii valoarea de piata. In acelasi timp ia in considerare ca un pachet de beneficii, optiuni de program flexibil si alte oportunitati de castig in cadrul companiei pot compensa un salariu mai mic.