Una dintre cheile pentru succes in cariera reprezinta deciziile corecte in momentele critice, indiferent daca este vorba despre o oferta de job, solicitarea unui promovari sau planuirea urmatoarei miscari.
Dincolo de aceste hotarari majore, fiecare zi iti aduce mici oportunitati prin care poti face alegeri bune – sau rele – care pot avea un impact mare asupra carierei tale. Intr-o economie incerta, sa stii cum sa procedezi in astfel de momente de cumpana devine cu atat mai critic.
Iata 7 tactici ca sa iti mentii cariera pe drumul cel bun.
1. Nu invinovati pe altii. Este mai bine sa fii constient de rolul tau in problemele de la locul de munca – si sa contribui la solitionarea lor – decat sa invinovatesti conducerea sau colegii. Odata ce esti capabil sa recunosti o greseala si sa iti controlezi viitorul, poti modifica registrul conversatiei cu colegii tai propunand solutii sau cerand ajutor.
2. Sari peste barfe si intoarce-te la munca. Trimite un mesaj colegilor cu prioritatile tale prin concentrarea asupra sarcinilor de serviciu, mai degraba decat sa propagi informatii speculative. Esti contraproductiv daca stai la barfe la cafea, iar acest lucru iti afecteaza cariera.
3. Obtine de fiecare data adevarul. Evita anxietatile inutile si apropie-te de colegii in care poti avea incredere pentru a afla cat mai multe date reale despre compania in care lucrezi. Vei sti astfel daca este cazul sa te reorientezi catre un
job nou sau sa lupti pentru o promovare in cadrul aceleiasi organizatii.
4. Nu juca rolul victimei. Identifica acele probleme de care nu poti scapa decat daca adopti niste solutii strategice. Sa faci parte dintr-o organizatie inseamna sa ai acces la informatie, sa o intelegi si sa actionezi in sensul acesteia.
5. Priveste tabloul general. Colaborarea este cu atat mai importanta in perioadele dificile, deci este intelept sa lasi la o parte orice rivalitate pentru viitorul optim al companiei si, implicit, al jobului tau. Daca muncesti intr-o echipa, poti profita de mai multe idei ca sa duci sarcinile pana la capat. Orice colaborare intre colegi este benefica afacerii si starii tale de spirit – nu te simti singur in fata amenintarilor economice.
6. Fii un observator activ, nu unul pasiv.
Adu-ti aminte ca lucrurile care au ramas nespuse in cadrul unei sedinte sunt la fel de importante ca acelea trecute pe ordinea de zi. Daca nu iti expui ingrijorarile si temerile, ratezi doua aspecte relevante pentru succesul proiectului.
7. Pastreaza-ti optimismul!
La job, pesimisul nu se impaca deloc cu compania, asa ca este mai bine sa te concentrezi pe aspectele pozitive. Atitudinea pe care o adopti vizavi de viitor iti conduce cariera catre succes sau, din contra, catre esec si te pozitioneaza intr-un anumit fel fata de cei din jurul tau.