Cu ce te poate ajuta un coach in cariera ta? Coaching-ul, un termen la moda in prezent, se adreseaza tuturor: profesionisti, manageri sau orice fel de persoane care doresc o schimbare in viata personala sau in cariera. Coach-ul este acea persoana care te ajuta sa-ti stabilesti un scop in cariera si sa il atingi, sa fii productiv si sa obtii rezultate.
Pentru a-ti relansa cariera sau a performa intr-un anumit job, poti apela la un coach care nu trebuie neaparat sa lucreze in domeniul tau. Rolul unui coach se concretizeaza in faptul ca te ajuta sa iti imbunatatesti niste abilitati ce pot fi folosite in orice domeniu de cariera:
Daca vrei sa iti dezvolti o cariera in mod armonios punctul de plecare il constituie alegerea celui mai bun coach. Acest lucru este important pentru ca respectiva persoana te va acompania pe drumul catre succesul in cariera. Daca acel coach este un profesionist, atunci si tu vei deveni un profesionist in cariera aleasa.
Urmeaza aceste 7 sugestii pentru a fi sigur ca ti-ai ales cel mai bun coach care sa te ajute in cariera:
1. Coach sau mentor pentru cariera?
Inainte de a alege, hotaraste-te ce relatie vrei sa stabilesti intre tine si instructorul ales. Daca vrei o persoana care sa te stimuleze strict spre a veni tu cu propriile tale solutii in cariera, atunci nu este necesara experienta legata de comunicarea profesionala in referintele acestuia. Aceasta persoana este, de fapt, un coach.
In cazul in care iti doresti sa primesti si sfaturi despre diferite scenarii de comunicare in cariera aleasa, atunci vei avea mai multa nevoie de un mentor cu o experienta relevanta in acest sens.
2. Stabileste-ti obiective de cariera!
O sesiune de coaching pentru cariera costa, asa ca fii sigur ca ai nevoie de o schimbare si decide-te in ce sens este necesara aceasta schimbare in cariera. In plus, un coach profesionist nu te va “primi” decat daca vede ca esti cu adevarat hotarat. Asa ca stabileste-ti atent obiectivele de cariera inainte de a merge mai departe.
3. Intreaba in jurul tau
Incepe cautarea unui coach apeland intai la colegii de munca, prieteni, cunostinte. Intreaba de ce ti l-a recomandat pe acel instructor pentru cariera, ce calitati evidente are si care sunt metodele adoptate de acesta in procesul de instruire.
4. Cauta sa ai de unde alege
Stai de vorba cu mai multi instructori inainte de a te decide cine vrei sa te indrume in cariera. Discuta cu cel putin 2-3 dintre cei selectati pentru a vedea si diferentele dintre ei. Observa maniera de abordare, interesul pe care il manifesta, sentimentele care ti le starneste prin felul sau de a vorbi, accentul pe care il pune pe ceea ce te intereseaza pe tine etc. Abia apoi ia o decizie buna pentru cariera ta.
5. Profesionist sau amator pentru cariera ta?
Pentru a te numi coach este nevoie sa urmezi cateva cursuri elementare. Totusi, un coach profesionist are dovada absolvirii unor cursuri acreditate si recunoscute de institutiile abilitate, cum ar fi ICFM (International Coach Institute) sau ECMC (European Coaching and Mentoring Council).
6. Foloseste internetul!
Cauta pe internet pentru a vedea daca exista articole sau referinte la adresa coach-ului ales. Intra pe pagina personala de internet pe care, in general, toti profesionistii si-au creat-o si fii atent la modul in care isi vinde produsul. Cauta sa vezi daca acele informatii au o baza solida si crezi ca sunt eficiente pentru cariera ta.
7. Fostii clienti...
In general, fiecare coach are un portofoliu deja creat care este fie afisat pe site, fie in propriul sau dosar. Cere-i datele de contact ale catorva dintre acestia si discuta cu ei despre impresia pe care le-a lasat-o acest instructor si ce schimbari s-au produs in cariera si in viata lor dupa aceasta experienta.
Exista multe oferte de coaching de pe piata de profil, ai de unde alege pentru succes in cariera. Un coaching este o investitie in tine, asa ca asigura-te ca ti-ai plasat fondurile acolo unde trebuie.