ARTICOLE

Cum faci trecerea de la scoala la job: ce nu te-au invatat profesorii

Cum faci trecerea de la scoala la job: ce nu te-au invatat profesorii
Trecerea de la scoala la locul de munca este una dintre cele mai profunde schimbari din viata. De cand erai copil ai fost intrebat: “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Daca atunci cand erai mic puteai raspunde cu usurinta la o asemenea intrebare, acum, ca ai crescut, lucrurile sunt din ce in ce mai complicate. Si, ca majoritatea absolventilor de facultate, desi ti-ai ales o specializare, nu stii totusi ce job ai prefera.

Si este totul in regula daca nu stii. Cele mai multe persoane care intra astazi in campul muncii incep prin a testa 2-3 joburi care, de cele mai multe ori, nu sunt cele ideale. Acest lucru inseamna educatia “din lumea reala” care te va invata cateva abilitati de supravietuire ca sa poti excela in profesie si ca sa iti clarifici drumul pe care vrei sa porneasca propria cariera.

Citeste 5 ponturi care te ajuta sa faci tranzitia de la student la profesionist cat mai usor posibil.

1. Adapteaza-ti tinta

In scoala erai concentrat sa iti acoperi necesitatile educationale si preferintele. Ti-ai ales facultatea, programul si oamenii cu care vrei sa iti petreci timpul. La munca nu vei mai avea un asemenea nivel al controlului. In ciuda acestui lucru, primesti un salariu.
Ca sa obtii un prim loc de munca si sa ai succes trebuie sa te concentrezi asupra celor care iti influenteaza nivelul veniturilor. Gandeste ca un angajator asupra felului in care poti contribui la necesitatile organizatiei. Dupa ani de zile in care te-ai gandit doar la propriile nevoi, tinta se va schimba – cel putin la munca.

2. Concentreaza asupra abilitatilor de comunicare si de lucru cu oamenii

Viata este o jungla, iar supravietuirea la job depinde de abilitatile tale de lucru cu oamenii. Conflictele la locul de munca vin din excese de personalitate, stres si competitie, lucruri care scad productivitatea. Orice recrutor ti-ar spune ca o persoana amabila, cu capacitati sporite de comunicare si abilitatea de a lucra in echipa este mult mai repede angajata decat cei cu o atitudine negativa.

3. Priveste si invata

Invatatul este apanajul scolii. Insa acumularea de cunostinte si competente este exact ceea ce ai de facut la primele locuri de munca. De vreme ce esti incepator pe piata muncii, este intotdeauna intelept sa observi si sa inveti de la cei mai experimentati. La orice job, vei vedea repede care sunt cei mai respectati specialisti. Solicita-le sfatul si poate iti poti alege un mentor care sa te ajute sa iti faci jobul bine si sa te descurci prin birocratia din organizatie.

4. Reteaua de contacte, un element extrem de important

Ca student, reteaua ta de contacte poate s-a limitat la colegii de facultate si retele sociale. Este timpul sa iti extinzi modul de gandire. O retea de contacte puternica te va ajuta la fiecare pas din cariera ta, cu atat mai mult atunci cand esti entry level.
Cand cauti un loc de munca, vorbeste cu toata lumea si cu oricine: familie, prieteni, vecini, profesori, fosti colegi, cunostinte mai vechi sau chiar ocazionale. Nu stii niciodata cine stie pe cineva care stie pe altcineva care are o oferta de job.

5. Actualizeaza-ti mereu CV-ul

Chiar daca te simti comfortabil la primul tau job, este o buna practica sa iti mentii CV-ul actualizat. Cand obtii un nou job, noi abilitati, cursuri etc., adauga totul in curriculum vitae. Atunci cand apare o noua oportunitate, un CV la zi poate face diferenta.
Cu o diploma proaspata in mana si plin de cunostinte si avant, te gandesti poate ca educatia ta este completa. Dar o tranzitie de succes de la scoala la job este un proces de invatare in sine. Imbunatatindu-ti mereu cunostintele si acumuland experienta nu numai ca iti desavarsesti educatia, dar iti construiesti o cariera de invidiat. Un loc de munca te va ajuta sa decizi ce vrei sa faci (si ce nu vrei sa faci) fie ca urmezi calea inceputa din facultate, fie ca schimbi ruta.