ARTICOLE

Cum sa iti construiesti un plan de cariera reusit

Cum sa iti construiesti un plan de cariera reusit

Fie ca esti inca student, fie ca deja ai luat contact cu primul tau job, este recomandat sa ai deja in minte un plan al carierei tale. Cand eram mici si parintii ne intrebau „ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”, gaseam imediat un raspuns. Cu timpul, insa, varianta pe care o aveam in minte in copilarie s-a modificat destul de mult. Viziunea este cu totul alta si, ca adulti, merita sa o conturam din ce in ce mai bine. De ce este important sa ai un plan de cariera? Este simplu. In felul acesta stii in ce directie vrei sa te indrepti. Stii cat de departe sau cat de aproape esti de destinatie. Ce ai de facut si cum poti modifica planul atunci cand nu iese exact asa cum ti-ai dorit.

Incepe cu informatiile da baza

Inainte de a-ti face un plan de cariera, este bine sa strangi mai multe informatii, sa te familiarizezi cu domeniul. Cu alte cuvinte, inainte de a te angaja pentru prima data, este bine sa te informezi cu privire la: datele pe care trebuie sa le contina un contract de mumca, ce drepturi ai ca angajat, daca ti se potriveste mai mult stilul freelancer sau iti doresti un job stabil, de opt ore. Observa posibilitatile legate de flexibilitatea programului si a stilului de lucru. Afla daca ti-ar placea sa lucrezi de acasa sau ai nevoie de echipa, oameni si socializare. De asemenea, este important sa stii ce tipuri de pensii exista in Romania, cat cotizezi pentru fiecare si pana la ce varsta. Chiar daca pare ciudat sa te gandesti la pensionare inca de la primele joburi, este necesar sa stii cam pe cati ani se intinde planul tau de cariera. Afla care este varsta de pensionare standard si varsta de pensionare anticipata. Vei observa ca timpul petrecut in „campul muncii” este destul de mare. Prin urmare, pentru inceput iti poti propune sa alegi joburi care te satisfac si din punct de vedere emotional, nu doar financiar.

Construieste o lista cu valorile tale

Asa cum am mentionat deja, este recomandat sa alegem joburi care ne si plac. Dincolo de stabilitatea financiara oferita, este bine sa urmaresti si alte beneficii. Poti afla ce ti se potriveste facand un test al valorilor. Cauta online liste cu 20-50 de valori personale, precum incredere, stabilitate, autenticitate, bucurie, respect, claritate, creativitate, angajament, responsabilitate etc. Din lista de valori personale, alege zece care crezi ca ti se potrivesc si pe care le-ai dori de la un job, loc de munca, echipa. Apoi, din cele zece, renunta la jumatate dintre ele, astfel incat sa iti mai ramana doar cinci valori personale. In felul acesta vei afla care sunt calitatile pe care ai nevoie sa ti le ofere un job.

Alege joburile care se potrivesc valorilor tale

Urmatorul pas este sa cercetezi putin piata. Intra pe site-uri cu anunturi, citeste-le si observa care tipuri de slujbe crezi ca s-ar potrivi cel mai bine valorilor tale. Nu analiza joburile din perspectiva lucrurilor pe care stii sa le faci acum sau din perspectiva experientei tale, ci doar observa ce ti-ar putea oferi. Noteaza toate optiunile pe care le ai si vezi in ce masura ti-ar placea sa activezi in pozitiile respective. Coreleaza ofertele cu valorile tale. De exemplu, daca in topul listei tale de valori este creativitatea, cu siguranta nu ti se va potrivi un job care implica multa rutina si in care te-ai plictisi repede. La fel, daca responsabilitatea este pe lista ta, pozitiile de management s-ar putea sa iti satisfaca nevoile. In felul acesta vei explora posibilitatile, dar le vei si organiza in functie de ceea ce ti se potriveste.

Fa-ti un plan de actiune

Odata ce ai explorat ofertele si posibilitatile existente, stabileste un plan de actiune. Daca te-ai decis care sunt joburile potrivite pentru tine, studiaza cerintele si vezi pentru care dintre ele esti pregatit deja si care joburi implica invatarea unor skill-uri noi. Stabileste clar competentele tale actuale, dar si punctele tale forte ce merita consolidate. Gandeste-te cum poti creste mai mult, pornind de la ceea ce stii acum. Poate ai nevoie sa faci un curs sau un internship, sa iti deschizi un blog, sa inveti mai bine o limba straina, sa fii mai organizat. Fa-ti o lista cu lucrurile noi pe care vrei sa le inveti sau sa le dezvolti pentru a ajunge la jobul tau ideal. Gandeste lucrurile pas cu pas, in timp si in echilibru cu viata ta personala. In felul acesta, vei gasi mai multe oportunitati de dezvoltare.

 

Sursa foto: Shuttesrtock