Petrecem foarte mult timp la locul de muncă și, de cele mai multe ori, programul de lucru nu se încheie în momentul în care ieșim pe ușa biroului. Astfel, este important să deținem un job semnificativ și plăcut, dar care să ne ofere stabilitate și satisfacții.
Â
Doar că, de cele mai multe ori, procesul prin care ajungem să ne găsim serviciul ideal este unul de durată și implică examinarea intereselor, a abilităților și a nevoilor noastre. Și, de foarte multe ori, necesită o sinceritate aparte în raport cu noi înșine și ceea ce ne dorim cu adevărat. Așadar, pentru a putea lua decizia corectă, credem că următorii pași îți pot fi de folos.
Â
Când pornești în căutarea unui alt job, întreabă-te dacă îți dorești să ocupi actuala poziție într-o altă companie, dacă îți dorești mai multă responsabilitate, mai mulți bani sau dacă îți surâde ideea de a te reprofila. Astfel, răspunzând sincer la aceste întrebări vei putea restrânge aria de căutare, urmând să iei deciziile mult mai ușor.
Â
Identifică salariile de pe piață și observă care este cota în funcție de oraș și angajator. În acest mod vei cunoaște care este valoarea profesiei și dacă o relocare te-ar ajuta din punct de vedere financiar. Majoritatea companiilor afișează salariul net, dar în cazul în care societatea folosește suma brută, poți folosi un calculator de salarii pentru a afla cu exactitate remunerația lunară. Pentru a fi împăcați cu locul de muncă, este foarte importantă și satisfacția financiară, nu doar cea profesională.
Â
Un pas extrem de important în găsirea unui job cât mai plăcut este reprezentat de prioritățile tale și ceea ce ești dispus să negociezi. Fiecare dintre noi avem liste distincte și tocmai de aceea trebuie să realizezi care sunt aspectele foarte importante pentru tine. Fie că este vorba de beneficii, precum asigurarea de sănătate sau numărul de zile de concediu, fie că este vorba de zona în care se află firma, titlul funcției pe care îl vei primi sau posibilitatea de a lucra de acasă, toate acestea trebuie să fie foarte clar stabilite, astfel încât să știi la ce poți renunța sau nu, ce poți negocia sau nu.
Â
O altă categorie pe care trebuie să o studiezi atent este cea dedicată limitelor tale. Este necesar ca atunci când citeÈ™ti descrierea locurilor de muncă pe care le consideri potrivite pentru tine să ai stabilite o serie de limite: ai fi dispus să accepÈ›i un salariu mai mic pentru o poziÈ›ie importantă È™i plină de semnificaÈ›ie sau preferi să ai un program de lucru fix fără deplasări È™i alte obligaÈ›ii? CunoaÈ™terea È™i acceptarea acestora îți vor facilita decizia finală. Â
Â
Tehnologia și rețelele de socializare care îți sunt la dispoziție în zilele de astăzi te pot ajuta să afli foarte multe despre compania unde vrei să aplici. Sunt platforme în care vei putea lua legătura imediat cu angajații societății sau cu foști angajați care să-ți povestească despre misiunea firmei, care este atmosfera de lucru și care sunt valorile pe care echipa de management le apreciază și le caută. Astfel, vei afla detalii care te pot ajuta să alegi ce este mai potrivit pentru tine și îți vor fi de folos și la un eventual interviu.
Â
Încearcă să vezi care sunt pasiunile tale și dacă acestea te-ar putea ajuta să găsești locul de muncă ideal. Spre exemplu, dacă îți place să citești și să scrii, chiar dacă nu ai ajuns un autor celebru, poate ți-ar plăcea să vinzi cărți sau să susții ateliere de scriere literară. Făcând ceea ce iubești nu vei simți niciodată jobul ca pe o povară.
Â
În toată această călătorie de cunoaștere a propriilor dorințe privind locul de muncă ideal, încearcă să îți notezi și câteva întrebări pentru angajator. S-ar putea să-ți fie de folos atunci când vei avea de luat o decizie finală.
Â
Sursă foto: Shutterstock