Multe persoane, chiar si cele cu o cariera de succes, au prejudecati in ceea ce priveste procesul de planificare a carierei. Atunci cand vrei sa iti faci un plan de cariera, nu exista retete exacte, insa, inainte de a adapta sugestiile profesionistilor experientei tale este important sa eviti sa iei decizii bazate pe adevaruri false.
Calitatea in cariera nu este un accident, ci rezultatul muncii si profesionalismului la job. Drumul catre o cariera de succes nu este niciodata drept, insa tocmai “curbele” profesionale iti pot oferi adesea sansa de a obtine mai mult de la cariera ta. Citeste mai jos cateva mituri legate de cariera, pentru a putea sa faci diferenta intre adevarul fals si realitate.
Mitul 1: Exista un job perfect care te asteapta la un anumit punct al carierei tale
Realitatea: Multe ocupatii au potentialul de a-ti satisface telurile de cariera. Odata ce te-ai decis cu privire la ceea ce cauti pentru cariera ta vei vedea ca exista un numar destul de mare de joburi care se potrivesc acestor criterii. Telul tau, in acest punct al carierei, este sa faci pasul cel mai potrivit pentru a obtine ce-ti doresti. Pe masura ce iei in considerare optiunile de locuri de munca pe care le ai, le poti compara in termeni de avantaje si dezavantaje.
Mitul 2: Scopul meu este sa determin felul in care va arata cariera mea
Realitatea: Multi angajatori iau in considerare adesea mai degraba experienta de job (locuri de munca anterioare, fie ele part time, full time sau diverse tipuri de practica/internship) si aptitudinile pe care le detii decat ultima diploma obtinuta. Daca nu esti specializat pe profesii foarte tehnice sau medicale, diploma de facultate iti poate oferi sansa de a alege intre diverse domenii de interes cu privire la cariera.
Mitul 3: Voi avea o cariera doar intr-un domeniu
Realitatea: Planificarea carierei este un proces continuu. In timpul vietii iti vei revizui de nenumarate ori planul de cariera. In prezent, o persoana care intra pe piata locurilor de munca poate avea chiar mai mult de 5 ocupatii in domenii diferite pana cand iese la pensie. Oamenii se schimba de-a lungul vietii, iar aceasta afirmatie este valabila si pentru piata locurilor de munca. De vreme ce nu poti sti niciodata 100% ca ai ales cel mai bun job, tinta ta de cariera trebuie sa fie ca data urmatoarea sa faci alegerea cea mai buna. Evaluarea continua este o forma de dezvoltare a carierei.
Mitul 4: Daca astept destul de mult, norocul imi va aduce intr-un final cariera dorita
Realitatea: Cei mai multi oameni au un plan de cariera, sunt tot timpul la curent cu ofertele de locuri de munca de pe piata si adesea iau in considerare si schimbarea domeniului de job. Este putin probabil sa vina cineva sa iti ofere acea cariera care sa se potriveasca intereselor si aptitudinilor tale.
Poti spune ca exista un noroc in materie de job, insa el poate fi construit. Adesea, un CV pus la punct, o continua perfectionare si dorinta de a castiga iti obtin cariera la care vrei sa ajungi.