Generatia Z (Millennials) si generatia Y (Centennials) sunt asemanatoare dar diferite in acelasi timp. Piata de marketing din intreaga lume s-a straduit in ultimii ani sa atraga tot mai multi Millennial si sa le cumpere produsele. Acum, acestia incep sa-si indrepte tot mai mult atentia catre Centennialsi.
Care este diferenta dintre cele doua generatii? Ce ii atrage pe unii si ce ii atrage pe altii? Sunt intrebari pentru care multe companii cauta raspunsuri.
Impreuna, dar diferiti
Marile branduri si-au dat seama ca este o greseala sa puna la un loc ambele generatii. Chiar daca ambele au avut parte de tehnologie, generatia Y a trait intotdeauna inconjurata de telefoane mobile, calculatoare si internet. Acesti indivizi nu cunosc viata fara retelele de socializare si internet.
Produse versus experiente
Cele doua generatii se comporta diferit si au nevoi diferite. In timp ce generatia Z pune mai mult accent pe experientele pe care le traieste, generatia Y prefera sa investeasca mai mult in produse care le fac viata mai usoara si prefera sa faca acest lucru online, potrivit Business Insider. Majoritatea prefera sa faca cumparaturi de pe smartphone si au incredere in review-urile lansate de alti utilizatori.
Diferentele dintre generatia Z si generatia Y
Articole si studii recente sustin ca cele doua generatii sunt total diferite. Generatia Y sau Centennials (persoanele sub 25 de ani), reprezinta in prezent mai mult de 50% din populatia lumii. Spre deosebire de generatia Z, acestia s-au nascut si au crescut in umbra crizei financiare. Cu toate acestea, cea mai mare diferenta dintre cele doua generatii este marcata de fluctuatiile pietei muncii care au avut loc în ultimii ani.
In randul persoanelor nascute in generatia Z antreprenoriatul a devenit tot mai puternic. Peste 62% dintre persoanele nascute in generatia Z isi doresc sa fie proprii lor sefi si sa-si deschida o afacere, insa numai 3% au reusit acest lucru.
Ambele generatii au insa nevoie de suport, ghidare si comunicare in cadrul companiilor in care lucreaza. Acestia pun mare accent pe aceste lucruri si isi doresc sa primeasca feedback constant si sa lucreze intr-un mediu placut.
Generatia Y, independenta de la varste fragede
Generatia Y este independenta de la varste fragede. Multi dintre cei nascuti in aceasta perioada aleg sa se dezlipeasca rapid de familie si sa plece la studii in strainatate, unii alegand sa faca liceul intr-o tara straina, unde au mai multe sanse de dezvoltare. Mai mult, acestia sunt capabili sa ia decizii de la varste mult mai mici fata de cei nascuti in generatia Z.
Generatia Y prefera stilul simplu
Indiferent ca este vorba despre haine, mobila sau alte obiecte, generatia Y prefera lucrurile simple. Spre deosebire de generatia Z pe care se punea multa presiune pentru a arata bine, conform evenimentului la care participa, generatia Y nu cunoaste aceste presiuni. Acestia au fost crescuti intr-un stil libertin si nu le este teama sa faca alegeri pe care altii le-ar considera ciudate.
Sunt mai intelegatori cu cei din jur
Generatia Y este mai intelegatoare cu cei din jur, pe care nu ii judeca pentru alegerile facute. Asta pentru ca au fost obisnuiti de mici cu o cultura vasta, diferita fata de cea a generatiilor anterioare, cand relatiile dintre persoane de acelasi sex sau anatomia propriului corp erau subiecte tabu.